Hermann til vrede borgere: Gratis internet på vej

Borgmester Hermann Berthelsen forsøger nu at berolige irriterede forældre til elever i det prestigefulde ipad-projekt.
14. april 2014 11:13

I februar måned fik alle skolebørn i Qeqqatta Kommunia udleveret ipads, som skal hjælpe dem i undervisningen. Det er en del af et større projekt betalt af Villumfonden i Danmark, der har doneret 3.000 ipads til både Qeqqatta og Kommune Kujalleq.

Med i projektet hørte et løfte om gratis internet til alle skolebørnene i de to kommuner. Men skolebørnene har to måneder efter projektets start stadig kun internet på deres tavlecomputere, når de opholder sig på selve skolen.

KNR har talt med flere forældre i Sisimiut, som mener, at kommunen indirekte har tvunget familierne til at købe dyrt internet af egen lomme.

Borgmester i Qeqqatta Kommunia, Hermann Berthelsen, svarer nu på kritikken af ipad-projektet.

- Forhåbentlig foregår halvdelen af deres dag på skolen, og her har de haft adgang til internet hele tiden, siger han.

Borgmesteren vil gerne slå fast, at det er positivt i sig selv, at børnene har haft forbindelse til nettet på skolerne, siden de i februar fik deres ipads fra den danske Villumfond.

Men det gratis internet til skolebørn vil komme ud i alle hjem inden for to måneder, lover Berthelsen de utilfredse forældre.

- Indenfor to måneder regner vi i hvert fald med, at antenner og udstyr er sat op og klar over det hele, og systemet vil være klar til brug af vores skoleelever.

I løbet af maj måned vil alle antenner i byer og bygder være sat på. Men der er stadig udfordringer, da projektet er en smule større end alle parter i projektet havde regnet med.

Kommunen har afsat penge på budgettet til skolebørnenes internetordning. Det er det Nuuk-baserede it-firma Inu:it, der skal sørge for, at eleverne kan komme på nettet i hele kommunen, uanset hvilken by eller bygd de er i.

Borgmester Hermann Berthelsen drømmer om, at ipad-projektet både vil højne kvaliteten af undervisningen i skolerne og give et digitalt løft til de yngste borgere.

Men internetforbindelsen er begrænset via skolernes netværk, så man kan ikke bruge sider som Facebook og Youtube indtil videre.

Projektet med ipads og internetforbindelse til skolebørnene er blevet gjort muligt med støtte på 17 millioner fra Villumfonden. Udover Qeqqatta Kommunia har Kommune Kujalleq også fået doneret ipads.

Lærerne har også siden november været på kursus i, hvordan de kan bruge computerne i deres undervisning.