Hellefisk skal stadig forædles i udlandet

Upernavik Seafood afviser, at hellefisk kan blive bearbejdet i Upernavik.
Skrevet af Jette Andersen
03. juni 2014 16:28

På erhvervskonferencen i Upernavik fremkom Qaasuitsup Kommunia med et forslag om, at hellefisk igen skal bearbejdes i Upernavik og ikke sendes  til forædling i udlandet.

Upernavik: Lad hellefisken skabe arbejdspladser

Men det kan ikke lade sig gøre, siger direktør i Upernavik Seafood, Flemming Andersen.

- Vi har lige været på arbejdsmarkedskontoret igen. Vi søgte efter 8 medarbejdere og fik 4. Skal vi ud og producere, så mangler vi endnu flere, siger han.

Hvis selskabet skal til at forædle hellefisken selv igen, er han bange for, at det bliver det samme som i gamle dage, hvor de - som han selv siger - producerede dårlig kvalitet og måtte kassere mange hellefisk. Noget, de blev stærkt kritiseret for, og som var grunden til, at fisken nu bliver sendt frossen ud af landet til bearbejdelse.

Qaasuitsup Kommunias egne beregninger viser, at hvis 6000 tons af den samlede kvote på 8000 tons af hellefiskekvoten for forvaltningsområdet Upernavik blev bearbejdet og fileteret i Upernavik, ville det skabe 78 varige arbejdspladser.

- Lad os skabe arbejdspladser og eksportere fisken, således fiskerne og befolkningen her i Grønland kan få mere ud af den fisk som bliver sendt ud af landet, lød det fra borgmester Ole Dorph under konferencen.

Men Qaasuitsup Kommunias ønske kan ikke bare lige realiseres, påpeger Flemming Andersen.

- Hvis folk mødte på arbejde hver dag, så havde vi kun brug for 100 personer. Men i løbet af et år, så er 400 personer ansat i kortere eller længere tid. Og især sommeren er det et fantastisk stort problem at skaffe arbejdskraft, siger han.