Hardenberg forsøger at undgå kritik

Berlingske business afslører interesse konflikt hos selvstyrets kommende topchef. Han bruger dog Sermitsiaq.ag til at komme kritikken i forkøbet
19. juni 2013 10:15

"Svend Hardenberg gør rent bord," sådan lød overskriften fredag på en artikel i Sermitsiaq.AG. I artiklen udtalte Svend Hardenberg blandt andet.

- Jeg vil være helt uafhængig af private interesser, når jeg tiltræder det nye job den 1. juli, så jeg kan varetager mine ansvarsområder fuldt ud i selvstyret.

En artikel i Berlingske Business tyder dog på, at nok har Svend Hardenberg fået gjort rent bord. Men det var med pressepistol for panden og som et modtræk efter nogle undersøgende journalister havde fortalt ham om deres afsløring af rod i hans personlige forhold.

Sagen drejer sig om, at der om et par uger kommer 17 direktører fra kinesiske mine- og investeringsselskaber til Grønland.

Arrangøren af det praktiske i forbindelse med kinesernes besøg er firmaet Greenland Invest, der også er vært ved en frokost og en præsentation af forskellige mine- og olie-relaterede projekter i Grønland.

Det firma var ind til for få dage siden drevet og ejet af Svend Hardenberg, borgmesteren i Kujalleq Jørgen Wæver Johansen og entreprenøren og forretningsmanden Rasmus Chr. Rasmussen.

Fredag fortæller Svend Hardenberg til Sermitsiaq.ag, at han og  Jørgen Wæver Johansen forlader Greenland Invest. Netop for at gøre Rent bord.

En artikel i Berlingske Business giver dog et noget andet billede af forløbet.

Her hedder det at, Berlingske Business lørdag ville have bragt historien om Svend Hardenbergs private firmas involvering i kinesernes besøg.

Svend Hardenberg bekræftede ifølge avisen sit ejerskab af firmaet, Herefter konfronterede Berlingske ham med kritik af hans dobbeltrolle.

En rolle formanden for Transparency International Greenland, Anders Meilvang, finder den kommende topembedsmands rolle meget uheldig.

- Som Grønlands højst placerede embedsmand vil Svend Hardenberg i fremtiden være med til at træffe beslutninger om, hvilke råstofprojekter, selvstyret sætter i gang, og hvilke firmaer der skal bruges til det. Set med mine øjne er der tale om en klar interessekonflikt og stor potentiel risiko for magtmisbrug, hvis Hardenberg fortsat har et firma med rådgivning af mulige ansøgere og investorer inden for mineralefterforskning og minedrift. Der er en klar interessekonflikt, sagde Anders Meilvang til Berlingske Business.

Da avisen derefter ringer til Svend Hardenberg og præsenterer ham for kritikken, forklarede han, at han sammen med, Jørgen Wæver Johansen, i lang tid  har arbejdet på at få programmet på plads for Kina-besøget - også efter han for to uger siden blev udnævnt til departmentschef i selvstyret,

- Jeg drosler nu ned på den private forretning og trækker mig fra den daglige drift af firmaet. Vi er i gang med at hyre en daglig leder og en bestyrelse til at drive firmaet videre, før jeg tiltræder som embedsmand i selvstyret. Men jeg fortsætter som medejer, sagde Svend Hardenberg.

Berlingske sender nu artiklen i sin helhed til Svend Hardenberg. Men efter at have set den, ændrer Svend Hardenberg pr. email sin forklaring til, at han kun har stået for den indledningsvise planlægning af det kinesiske besøg, før han blev kommunaldirektør.

Sagen tager derefter en drejning, da Svend Hardenberg fredag tilsyneladende gik til Sermitsiaq.AG og resultatet blev den førnævnte overskrift »Svend Hardenberg gør rent bord«