Grønlandsordførere respekterer uranbeslutning

Mens Enhedslisten dybt beklager den grønlandske uranbeslutning i går, så der stor forståelse blandt de øvrige partier i Folketinget for Grønlands ønske om at udvinde uran. Men SF kalder dog beslutningen bekymrende. KNR har foretaget en rundringning til grønlandsordførerne.
Skrevet af mlk
25. oktober 2013 11:06

Mest kritisk over for gårsdagens beslutning er Enhedslisten, som gennem hele debatten har talt dunder mod urnaudvinding:

-Jeg er rigtig ked af den beslutning. Der er jo en grund til at vi i 25 år har været enige i Rigsfællesskabet om, at uran skal vi lade blive nede i jorden, siger partiets grønlandsordfører Finn Sørensen.

Fra Folketingets øvrige partier er der dog ikke den store ærgrelse at spore.

-Det er Grønlands suveræne afgørelse. Den respekterer jeg selvfølgelig. Havde de stemt anderledes, havde jeg også respekteret det. Det afgør Grønland selv, lyder det fra Konservatives grønlandsordfører Per Stig Møller.

Og samme sang lyder fra Socialdemokraterne.

- Det er Grønlands beslutning. Nu må man i Grønland vurdere, hvad man gør frremover, siger grønlandsordfører Flemming Møller Mortensen.

De Radikale Venstres Jeppe Mikkelsen nøjes med et:

-  Det tager vi til efterretning.

Til gengæld bakker Liberal Alliance beslutningen op:

- Det er en god idé, hvis man i Grønland kan udnytte de ressourcer, som man har, siger grønlandsordfører Villum Christensen.

Også fra Venstres Kim Andersen, der er medlem af Grønlandsudvalget og tidligere formand for fællesrådet vedrørende råstoffer, er der forståelse.

- Der er jo ikke noget at sige til, at man i Grønland gerne vil udnytte de store forekomster, der er, siger han.

Dansk Folkeparti løfter dog en pegefinger over for Naalakkersuisut.

- Hvis Grønland skal have gang i det her – og det synes jeg bestemt man skal – vi synes uran er et udmærket produkt, så kræver det at Grønland erkender, at den danske regering afgør beslutninger med hensyn til videresalg af uran. Hvis Grønland ikke erkender det hurtigt, bliver det her trukket i langdrag: Så kommer der et tvistløsningsnævn, og så ender det måske i Højesteret, og varer måske 10-12 år, advarer partiets grønlandsordfører Søren Espersen.

SF er det parti i Folketinget, der næst efter Enhedslisten ser med den største bekymring på gårsdagens beslutning. 

- Nu tager vi den grønlandske beslutning til efterretning, og så vil vi se på, hvordan der følges videre op på det, men vi ser med stor bekymring og alvor på en situation, hvor Grønland eventuelt skulle eksportere uran, siger politisk ordfører Jonas Dahl.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt har tidligere udtalt, at hun principielt ikke er imod uranudvinding. Over for DR understreger statsministeren i dag, at der kan være ’konkrete dispositioner i forhold til udvinding og eksport af uran’, som Danmark har kompetence over.

Den danske udenrigsminister kan ikke udtale sig på grund af sin sygdom, men i hans sted har handels- og europaminister Nick Hækkerup i en kommentar udtrykt sin støtte til ’de grønlandske bestræbelser på at styrke udvindingen af råstoffer i undergrunden’. Han understreger samtidig behovet for tæt samarbejde mellem Danmark og Grønland i forhold til uran.