Frist om fem uger på Kvanefjeldsminen

Nye lovændringer giver mulighed for indflydelse på selve forberedelsesprocessen med råstofprojekter. Du kan også søge om penge til f.eks. alternative miljøundersøgelser.
02. september 2014 11:36
Om fem uger - mandag den 6. oktober. Det er den deadline du har, hvis du vil sende overvejelser og forslag om selve planlægningsforløbet af Kvanefjeldsminen i Narsaq.
 
Ifølge en ny lov fra forårssamlingen har borgerne fået en højere grad af indflydelse på foreslåede råstofprojekter, siger naalakkersuisoq for råstoffer, Jens-Erik Kirkegaard.
 
- Normalt udarbejder selskabet en VVM og VSB (to analyser af miljømæssige og samfundsmæssige konsekvenser af mineprojektet red.). Disse bliver så sendt i offentlig høring, og på det tidspunkt er er projektet egentlig meget tæt på en udnyttelsesfase. Men med disse nye forhøringer kommer borgerne ind på et meget tidligere stadie, siger han.
 
Der er altså nu afsat seks uger, så borgere hver gang kan komme med indvendinger ikke bare til projektet men til planlægningsproceduren før. Selvstyret startede forhøringsperioden for en uge siden. Og med en anden lov, der også blev vedtaget i foråret, kan man også søge penge til at få belyst nye sider af kommende råstofprojekter f.eks. alternative miljøundersøgelser.
 
Landsstyremedlemmet siger også, at den samlede høringsperiode for hele Greenland Minerals and Energys projekt i Sydgrønland vil tage flere år. Fristen d. 6. oktober er en forhøring om planlægningsfasen.
 
- Vi er på et meget tidligt stadie, hvor vi kun skal til at i gang med at udforme selve ansøgningsformulererne og redegørelserne, lyder det fra Siumuts naalakkersuisoq.
 
Efter d. 6. oktober er der stadig mulighed for at få indflydelse på Kvanefjeldsprojektet. Om cirka 1 ½ - 2 år, når Greenland Minerals and Energy forventes at aflevere sine forskellige ansøgninger, vil der blive endnu en høringsperiode på otte uger.