Flere og flere grønlandske studerende i Danmark

I dag starter flere hundrede grønlandske studerende på studier i Danmark. Og der er generelt fremgang i antallet af både grønlandske ansøgere og optagende på de danske uddannelser, oplyser De Grønlandske Huse i Danmark.
01. september 2014 13:13

Særligt i København og Aalborg er fremgangen mærkbar. Øst for Storebælt har i alt 238 grønlændere søgt om at komme ind på en videregående uddannelse, et studieforberedende eller supplerende studie eller en erhvervsuddannelse. Efter en lille tilbagegang de seneste to år er det nu en fremgang på 50 ansøgere sammenlignet med 2011.

I alt er 132 grønlandske ansøgere blevet optaget på et studie i Region Sjælland eller Region Hovedstaden, og det er rekord.

Aalborg er attraktiv
Også i Aalborg er det grønlandske studenterantal stigende, hvor der denne sommer har været 97 ansøgere og 54, som er blevet optaget. Det er især nye studier, der trækker i byen, fortæller Signe Vinter Bach, koordinerende studievejleder i Det Grønlandske Hus i Aalborg.

- De seneste år har vi kunnet se, at de nye uddannelser som medicin og jura har trukket (grønlandske, red.) studerende til Nordjylland. I år har især en uddannelse som for eksempel jordmoderstudiet trukket fem ansøgere. Og det er mange, siger hun til KNR.

Interessen for at læse i Nordjylland skyldes en målrettet markedsføring af især Aalborg som studieby.

- Aalborg har gjort rigtig meget ud af at blive en god studieby. Der er rigtig mange tiltag for studerende, og der er blevet bygget mange kollegieboliger, og der er meget fokus på kultur og studieliv i det hele taget.

Det Grønlandske Hus i Aalborg har i øvrigt været med til at køre en kampagne flere steder i Vestgrønland for netop at trække flere grønlandske studerende til Nordjylland.

Færre grønlandske studerende til udlandet
Til gengæld halter det med at få de grønlandske studerende til at læse uden for Grønland og Danmark.

I år er kun otte grønlandske studerende via Det Grønlandske Hus i København blevet optaget på et internationalt studieforløb i det brede udland. Og det er det laveste antal nogen sinde, oplyser studievejleder Pia Rosing Heilmann fra Det Grønlandske Hus i København.

- Det er bekymrende, fordi et udenlandsk studieforløb jo gerne skal være med til at sende nogle velkvalificerede uddannede grønlændere tilbage til Grønland på sigt.

Årsagen til de få internationale optag skyldes dels, at et ophold i udlandet kræver meget forberedende undersøgelse af den studerende selv, vurderer Pia Rosing Heilmann.

Derudover skal uddannelsen være et studie, som i dag ikke tilbydes i hverken Danmark eller i Grønland, før end den studerende kan få uddannelsen betalt.
Desuden skræmmer det i flere tilfælde de grønlandske studerende, at de skal læse på et andet sprog end grønlandsk og dansk, oplever man hos Det Grønlandske Hus i København.