Fasthold nultolerancen

Sådan lyder det i kor fra intet mindre end 48 miljøorganisationer, der i en fælles pressemeddelelse opfordrer Selvstyret til at droppe planerne om uranudvinding.
Skrevet af Martine Lind Krebs
29. april 2013 07:12

Initiativtagere til den fællesopfordring er Avataq, danske NOAH Friends of the Earth og Det Økologiske Råd. NGO’er fra i alt 27 lande har tilsluttet sig.

- Den planlagte uranudvinding i Kuannersuit (Kvanefjeldet) vil efterlade millioner af tons tailings, der indeholder nogle af de giftigste radioaktive materialer, der findes. Affaldet forbliver radioaktivt i flere hundrede tusinder år og de langsigtede følger kan blive en omfattende radioaktiv forurening, som på grund af sundhedsfaren kan gøre det nødvendigt at forbyde landbrug, fiskeri, fangst og husdyravl i betydelige dele af Sydgrønland, ligesom det kan blive sundhedsfarligt at bo der, siger Mikkel Myrup, formand for Avataq.

I brevet fra de 48 organisationer anfører de blandt andet, at oprydningen fra uranudvinding risikerer at koste mere, end både Grønland og Greenland Minerals and Energy vil have råd til, og at den danske stat ikke har givet nogen økonomisk garanti.

Desuden påpeger de, at både atomkraftindustrien og atomvåbenindustrien er aftagerne til uranen, og det er ikke industrier, som Grønland og Danmark bør fremme, lyder det.

Blandt underskriverne findes også ICC, Greenpeace og WWF.