Følelsesladet dag for Utøya-overlever

Patrick Piscot oplevede for tre år siden sit livs mareridt, da han deltog i den socialdemokratiske ungdomslejr på den norske ø Utøya.
Skrevet af Camilla Dam
22. juli 2014 10:21

Dengang var danskeren, der som barn boede fire og et halvt år i Grønland, lige fyldt 18 år. Han så fra tætteste hold, hvordan Anders Behring Breivik gik amok og dræbte 69 unge, forsvarsløse mennesker.

 - Jeg er selvfølgelig meget følelsesladet i dag. Der er en del tanker, som går igennem mit hoved - både om det, jeg gik igennem, og hvor godt det er, jeg lever i dag, og hvor glad jeg er for, der er så mange mennesker rundt om mig.

- I dag er også speciel, fordi jeg har forstået, at livet går videre, fortæller han til KNR.

Så veninde dø
Oplevelsen sidder naturligvis stadig meget dybt i den nu 21-årige, unge mand. Han vil derfor ikke gå i detaljer om, hvad det egentlig var, han oplevede den 22. juli 2011.

- En falsk politimand kom ind på øen og begyndte at skyde de medmennesker, jeg var sammen med på øen. Han skød også min veninde lige foran øjnene på mig.

- Jeg så døde mennesker, og jeg løb for mit liv. Jeg blev skudt efter to gange, og jeg så ham 50 meter fra mig. Jeg flygtede i en båd sammen med 11 andre, hvor han også beskød båden, og jeg overlevede. Jeg mistede syv af mine venner.

- Jeg oplevede en kæmpestor sorg og et tab af venner, som jeg elskede rigtig højt.

- Det var uvirkeligt at være på øen. Da jeg tænkte tilbage på det efter tre måneder, var det stadig meget urealistisk, at jeg havde været igennem det. Det gik først op for mig efter et halvt år, at jeg rent faktisk havde oplevet Utøya-massakren, fortæller han.

Mor gav ham mod til at skrive
Næsten et år efter den voldsomme oplevelse udkom Patrick Piscots bog, "Flugten fra Utøya", som hans mor, Britt Kreutzmann, bad ham om at skrive.

- Hun mente, jeg havde brug for at få det ud, hvilket jeg også havde.

- Det var en slags terapi for mig at skrive den her bog. Det hjalp mig rigtig meget at få det ned på papir, så jeg kunne få det ud af hjernen. For jeg gik jo med det hver dag, siger han.

Patrick Piscot fik i perioden lige efter mange henvendelser på Facebook fra elever, der ville bruge hans historie til skoleprojekter.

- Og så tænkte jeg, de kan bladre i bogen og få indblik i, hvad der skete, i stedet for de hele tiden skriver til mig. Så undgår jeg også at miste energi på det, forklarer han.

Ringer til Norge
Selvom Patrick Piscot har lagt sit politiske engagement bag sig, så har han stadig kontakt til nogle af de overlevende.

- Jeg er faktisk sammen med en af dem lige nu, men det er grundet noget andet og ikke pga. af Utøya.

- Jeg skal ikke rigtig mindes det andet end, at det selvfølgelig går igennem mit hoved og mine tanker. Men det kan godt være, jeg ringer til nogle af de gamle venner i Norge og lige hører, hvordan det går og, om de klarer dagen. Ellers holder jeg mig opdateret på Facebook og skriver også hilsner der, siger han.

Store fremtidsplaner
Her tre år efter er Patrick Piscot heldigvis i stand til at se fremad.

- Jeg har kæmpestore planer. Jeg arbejder i øjeblikket som eventkoordinator på en natklub og vil gerne gå den vej.

- Og så har jeg kæmpestore planer inden for musikken, hvor jeg vil være pladeproducer. Så må vi se, om det fører den vej, siger en mand med mod på livet.

Patrick Piscot boede fra år 2000 til 2004 i henholdsvis Sisimiut og Kangerlussuaq. Nu bor han i Danmark.