Færre politisager

Politiet noterede hele 600 færre lovovertrædelser i 2013 end i 2012. Det er én af konklusionerne i politiets årsberetning.
Skrevet af Karsten Sommer
17. april 2014 17:30

Grønlands Politis årsstatistik for 2013 foreligger nu, med blandt andet oplysninger om kriminalitetsmønstret og kriminalitetens udvikling her i landet.

Den digre rapport på 33 sider er fyldt med udførlige statistiske informationer om de forskellige kriminalitetsformer her i landet, samt mulighed for at se fordelingen på de enkelte byer.

Det samlede antal overtrædelser af kriminalloven i 2013 blev 4.713, og det er glædeligvis et fald på over 600 lovovertrædelser i forhold til 2012, hvor antallet af lovovertrædelser var 5.336.

Ser man på ungdomskriminaliteten særskilt, kan det også dér konstateres, at Grønland, efter i 2012 at have haft et uhyggeligt højt niveau af ungdomskriminalitet, kan fremvise et markant fald i 2013 - faktisk det laveste antal sager med ungdomskriminalitet i 5 år.

- Tallet er dog stadig højt, men ved en fælles indsats mellem myndigheder, private organisationer og hele det omgivende samfund, bør det positive fald i ungdomskriminaliteten kunne fastholdes, skriver politimester Bjørn Tegner Bay i Politiets Årsrapport.

Langt hovedparten af den kriminalitet, der begås af unge, er berigelseskriminalitet, såsom indbrudstyveri og butikstyveri.
Men ellers er det stadig den personfarlige kriminalitet, der efter politiets opfattelse er det helt store problem.

Således drejede 27 procent af alle kriminallovsovertrædelser sig om enten vold eller sædelighedskriminalitet - svarende til 731 voldssager og 312 sædelighedssager.

Og med hensyn til hash, som optager mange af politiets resourcer, blev der beslaglagt 73,7 kg. hash i 2013. En tredjedel mere end året før. Men samtidig holder den mangeårige tendens med, at det kun er hash og ikke andre narkotiske stoffer, der indsmugles her til landet.

Når man lige ser bort fra 2 gram kokain, som i 2013 blev beslaglagt i Ilulissat.