Den nye form for spørgetime i Inatsisartut er en succes

Inatsisartut har i går for første gang afviklet sin ugentlige spørgetime efter nye regler, som blev vedtaget af formandskabet i sidste måned. - Det nye koncept har allerede her fra starten været en succes, udtaler formand for Inatsisartut Lars-Emil Johansen.
Skrevet af Simon Uldum -
24. april 2014 05:19

- Partiformændene, ordførerne og medlemmerne af Naalakkersuisut skal selvfølgelig lige have oparbejdet en rutine i de nye regler, men allerede fra nu af kan vi se, at den nye fremgangsmåde er egnet til at medføre en højnelse af debatniveauet og en mere fokuseret debat, hvilket netop har været en væsentlig del af målsætningen med den nye ordning. Vi har fra brugerside ligeledes allerede modtaget flere positive tilkendegivelser på baggrund af den nye ordning, hvilket naturligvis glæder mig på Inatsisartuts og egne vegne, udtaler Lars-Emil Johansen.

De nye regler betyder, at der hver anden onsdag alene vil være mulighed for at stille spørgsmål til formanden for Naalakkersuisut fra oppositionens partiledere eller oppositionens ordfører, såfremt partiformanden ikke er repræsenteret i Inatsisartut.  Hertil afsættes der tolv minutter til hver ordfører. Ordførerne taler i sædvanlig rækkefølge efter antallet af mandater i Inatsisartut. Inden for de tolv minutter kan der stilles et ubegrænset antal spørgsmål af op til to minutters varighed og svares inden for en tidsgrænse på to minutter.

Hver anden onsdag vil spørgetimen blive afviklet som hidtil, dog med den forskel, at Formandskabet vil opfordre til, at medlemmer af de partier, som indgår i Naalakkersuisut, ikke gives mulighed for at stille spørgsmål. Baggrunden herfor er naturligvis, at disse medlemmer må formodes at have lettere adgang til at indhente oplysninger via Naalakkersuisut.

- Jeg ser dette tiltag som en del af den løbende udvikling og modernisering af Inatsisartut og dets debatform, siger Lars-Emil Johansen, og tilføjer: Jeg håber, at vi i Formandskabet vil kunne fremkomme med yderligere tiltag i samme retning i løbet af de kommende år.