Alaska får 20 nye officielle sprog

Oprindelige folk i Alaska festede i går uden for senatet i Juneau, da politikerne vedtog en ny lov, der anerkender 20 oprindelige sprog på linje med engelsk.
22. april 2014 07:32

Alaskanske indianere, inupiaq og yup’iq begyndte allerede i søndags at synge, tromme og tale uden for Alaskas regerings bygninger i Juneau. Forårssamlingen var næsten slut, for der var kun få timer tilbage.

Demontranterne ville sikre, at regeringen vedtog en lov om at gøre de 20 alaskanske oprindelige folks sprog til officielle sprog i staten. Beskeden som demonstranterne leverede var fuldstændig klar; nemlig at sprog, selv dem der er ved at uddød, er med til at definere en kultur og et folk.

Demontranterne holdt til udenfor, men gik også rundt i korridorene for at tale med regeringsmedlemmerne. Ifølge Alaska Dispatch blev de ved lige til klokken 3 mandag morgen, da de fik lovforslaget vedtaget i det alaskanske senat med stemmerne 18-2. Repræsentanternes Hus vedtog den allerede sidste uge med stemmerne 38-0. Det eneste, der mangler nu, er en underskrift af guvernør Sean Parnell.

Iblandt de tyve sprog er der 3 inuitsprog; inupiaq, siberisk yupi’q og central alaskansk yupi’q.

Hvad det betyder, at disse sprog nu er officielle sprog i Alaska, vides ikke endnu, men håbet er, at flere generationer vil vokse op med oprindelige sprog som deres modersmål. Alaska har med loven ikke forpligtet sig til at henvende sig til borgere på andre sprog end engelsk. Men med guvernørens underskrift bliver staten den anden i USA, der anerkender oprindelige sprog officielt. Desuden har Hawaii gjort det.

De anerkendte sprog er inupiaq, sibirisk yupik, central alaskan yup'ik, alutiiq, unangax, dena'ina, deg xinag, holikachuk, koyukon, øvre kuskokwim, gwich'in, tanana, øvre tanana, tanacross, han, ahtna, eyak, tlingit, haida og tsimshian.