Administration sylter medbestemmelsesret i bygderne

Inuit Ataqatigiits lokalafdelinger i Diskobugten krævede større medbestemmelse til de mindre bosteder i Qaasuitsup Kommunia, da gruppen holdt sommermøde. Nu indrømmer kommunen, at bygdebestyrelserne har for lidt ret til medbestemmelse.
13. august 2014 07:35

Mødedeltagerne i Inuit Ataqatigiits sommertræf i Diskobugten ønskede blandt andet, at topstyringen i Qaasuitsup Kommunia skal mindskes, og at medbestemmelsen spredes til alle bosteder.

- Vi er klar over, at der foregår topstyring nu. Og at bygdebestyrelserne ikke har medbestemmelsesret i deres nuværende form.

- Jeg kan derfor ikke påstå, at denne udmelding er ukorrekt, siger Enok Sandgreen, der er formand for Qaasuitsup Kommunias udvalg for demokrati, kommune, kommunikation og infrastruktur.

Administrationen kaldes til handling
Men Enok Sandgreen fortæller samtidig, at politikerne i kommunen under det sidste budgetseminar blandt andet netop havde krævet større medbestemmelsesret til bygdebestyrelserne.

- Med dét vil vi gerne opnå, at sagerne skal kunne afsluttes lokalt. Men det ER administrationen, der skal føre dem ud i livet. Politiske diskussioner om emnet er allerede sket. Så vi må rykke administrationen for hurtigere handling, siger Enok Sandgreen.

LÆS OGSÅ Større beføjelser til bygdebestyrelserne i Qaasuitsup Kommunia

Inden kommunesammenlægninger havde den daværende Aasiaat Kommune en aftale med alle sine  bygder om kontraktstyring, hvor bygderne kunne styre sig selv udenom hovedbyen.

- Desværre forsvandt denne beslutnings model efter kommunesammenlægningen, selvom netop Aasiaatmodellen var en del af de aftaler der skulle være videreført efter sammenlægningen. Men det blev desværre ikke ført ud i livet, siger Enok Sandgreen.

Og nu ser det ud til, at det nu kun er op til administrationen i Qaasuitsup Kommunia, at lade bygderne få indflydelse på deres hverdag.

- Den skal føres ud i livet. Administrationen skal sørge for det. De politiske diskussioner er færdige. Vi er ikke administrationsfolk og kan derfor ikke gennemføre den. Så det op til administrationen, at gennemføre kommunalbestyrelsens beslutninger, siger Enok Sandgreen.