Tegneserieforfatter og rollemodel for de unge vinder kulturpriser

Heidinnguaq Jensen og Konrad Nuka Godtfredsen vinder hver en pris for deres store indsats for unge mennesker og bevarelsen af grønlandsk kultur.
Konrad Nuka Godtfredsen og Heidinnguaq Jensen vandt årets kulturpriser. Foto © : KNR / Sebastian Trosborg
21. juni 2024 14:42

Kulturhuset Katuaq i Nuuk lægger i dag lokaler til, at både Heidinnguaq Jensen og Konrad Nuka Godtfredsen modtog priser for deres store engagement i to forskellige sager.

Heidinnguaq Jensen vinder motivationsprisen, mens Konrad Nuka Godtfredsen får kulturprisen.

Tekstforfatter og komponist Heidinnguaq Jensen får prisen for sin ‘utrættelige indsats i lokalsamfundet’, hvor hun arbejder med unge mennesker og er en inspirerende rollemodel. Gennem sin musik tager hun fat i svære følelser som savn, angst, og det at bære på en tung byrde.

I sin tale lagde naalakkersuisoq for kultur, Aqqaluaq B. Egede, vægt på, at hun trods sin unge alder har formået at komme med stærke budskaber gennem sine tekster, og at teksterne tager udgangspunkt i egne oplevelser og følelser. 

Heidinnguaq Jensen var følelsesladet, da hun modtog årets motivationspris. Foto © : KNR / Sebastian Trosborg

Hun har gennem tiden styrket fællesskabet og skabt mulighed for udvikling og vækst.

Kulturprisen vinder Konrad Nuka Godtfredsen for sit bidrag til at bevare og formidle klassisk grønlandsk kultur. Han er kendt for sit tegneserieunivers, hvor han formidler den grønlandske kultur.

Aqqaluaq B. Egede talte blandt andet om Konrad Nuka Godtfredsens evne for at få os til at tænke og reflektere over, hvordan livet var i de gamle inuitkulturer og nordbokulturen gennem sine tegneserier. 

Der var store smil, da Konrad Nuka Godtfredsen modtog årets kulturpris. Foto © : KNR / Sebastian Trosborg

Realistiske tegninger af forhistorien

Han er gennem sin kunst lykkedes med at kaste lys på grønlandske skikke både nationalt og internationalt. Han fik sit store folkelige gennembrud med tegneseriestriben om den driftige anti-helt Andala. Og tilbage i 2007 lavede han i samarbejde med Nationalmuseet tegneserierne 'Fortællinger', der giver et bud på den grønlandske forhistorie.

Kulturprisen blev uddelt første gang på nationaldagen i 1982 og kommer med en pengepræmie på 50.0000 kroner. Motivationsprisen er en yngre pris, der blev uddelt første gang i 2015 og bliver givet til et ungt talent på nationaldagen.

Afsløringen af de to prismodtagere bliver fejret med blandt andet taler, musik og frokost. Det hele løber af stablen over fire timer, og de musikalske indslag er af Kiki Godtfredsen og René Brandt.