Solceller måske fremtidens energi i Grønland

Nukissiorfiit vil afprøve, hvorledes solceller kan gøre Grønland grønnere. Og dermed aflaster de dyre vandkraftværker rundt omkring i Grønland. Nukissiorfiit vil finde ud af, hvor meget solceller kan producere el, og måske i fremtiden helt afskaffe elværker i for eksempel i bygderne, der kører med diesel, siger direktør Henrik Estrup.
Skrevet af Ivik Kristiansen
18. december 2013 13:42

Nukissiorfiit har anlagt et produktionsanlæg i nærheden af administrationsbygningen i Nuuk.

- Vi skulle gerne få noget erfaring med hvor meget de her solceller nu kan producere. Det er faktisk sådan at forventningerne, hvis man laver beregninger på det, faktisk producere mere end hvis det samme anlæg bliver stillet op i Danmark, siger Henrik Elstrup.

Formålet med solcelleforsøget er, at se om der er grundlag til satsning af solenergi i Grønland. Det er nemlig dyrt, at bygge vandkraftværker heri landet. Derfor satser Nukissiorfiit at bruge en grønnere energi.

- Nu stiller vi det op og kobler det på vores el-net, også lader vi det køre i måske et halvt til et helt år, også vil vi have de erfaringer, der er nødvendige for, at vi kan tage beslutninger om vi skal stille flere af sådan nogle anlæg op rundt omkring i Grønland, lyder det fra Henrik Elstrup.

Solceller er selvsagt afhængige af sollys, og når den grønlandske vinter sætter sig igennem er sollys en sjælenhed. Det er direktøren godt klar over.

- Når der ikke er nogen sol, så producere solcelleanlægget heller ikke. Til gengæld, så er det jo sådan, at når der så er sol, så producerer det faktisk også mere om vinteren, fordi man så får et genskin fra den sne, der ligger rundt omkring solcelleanlægget, siger Henrik Elstrup.

Hvis solcelleforsøget går godt, har han allerede gjort sine overvejelser om hvor der eventuelt kunne være brug for grønnere energi.

- For eksempel i alle bygderne, hvor vi i øjeblikket har diesel elværker stående og køre. Der vil vi gerne prøve og se, kunne vi eventuelt supplere dem nogle steder med nogle solcelleanlæg, sådan vi mindsker diesel forbruget? Eventuelt helt  at stoppe dieselgenererende i dele af året. Og det er nogle af de ting som de her anlæg gerne skal give os erfaringer med, siger Henrik Elstrup.