Plads til forbedring

Sagen om ansættelsen af en grønlandsksproget præst ved den danske folkekirke får nu Bitha Metelmann, formand for fællesforeningen Inuit, og psykoterapeut Henriette Berthelsen, som står bag Facebooksiden Den Grønlandske menighed i Danmark, til tasterne.
Skrevet af Jens Thorin
12. august 2013 13:12

Ansættelsen er under al kritik, skriver de nu i et åbent brev til den danske kirkeminister og biskop ved Aarhus Stift, og afslører samtidig at de allerede har været i dialog med kirkeministeriet om samme emne tidligere.

De to har tidligere her i Radioavisen rettet en skarp kritik af ansættelsesvilkårene for præsten. De kalder det forskelsbehandling, at Juanna Platou - den præst som netop af personlige årsager har måttet trække sin ansættelse tilbage - ikke blev tilbudt flyttegodtgørelse på lige fod med præster, som hentes fra Danmark til Grønland.

Samtidig beder de kirkeministeren om svar på, hvordan en ny præst skal samarbejde med Selvstyrets præst i Danmark, Jens Kristian Kleist. Også det er noget, som de har kommunikeret med ministeren om tidligere, hvor svaret ifølge dem lød, at det måtte ’være en sag mellem de pågældende præster’.

- Det kan ikke være meningen, at vi skal kæmpe for at kunne gå i kirke i Danmark, skriver de to kvinder med henvisning til, at dansk-bosiddende grønlændere siden sidste sommer ikke har haft mulighed for at gøre brug af Selvstyrets præst til eksempelvis begravelser.

- Vi håber, at der på trods af og belært af de tragiske omstændigheder - meget snart kommer en klar aftale på plads. Der har i meget lang tid, flere år, været megen utryghed i menigheden, slutter de.

Kirkeministeriet har over for KNR givet udtryk for, at man er villig til at hjælpe Aarhus Stift med at finde en løsning.