Pårørende til psykisk syge: Vi møder en mur

Foreningen Sugisaq, som består af pårørende til mennesker med sindslidelser, "støder mod en mur", når de prøver at få offentlige myndigheder til at hjælpe dem.
Skrevet af Sandra Meinecke
17. september 2014 15:47

Pårørende til psykisk syge, men ikke at psykisk syge får den tilstrækkelige hjælp – og når spøger om hjælp, bliver de kastet rundt i systemet.

- Vi har henvendt os til politiet. Vi har henvendt os til kommunen. Vi har henvendt os til sundhedsvæsenet.  Men man rammer mod en mur og bliver bare henvist til en anden myndighed.

-Sundhedsvæsenet henvender os til politiet, som så siger, at vi skal snakke med kommunen, som så siger, at vi skal snakke med en anden myndighed, siger Esekias Therkildsen, som er formand for foreningen for Psykisk syge, Sugisaq.

LÆS OGSÅ OVERBLIK Sagen om de psykisk syge

Esekias Therkildsen forklarer, at når foreningen henvender sig til det offentlige for at få hjælp til håndteringen af den sindslidende, bliver de sent frem og tilbage fra kontor til kontor.

Formanden ved godt, at der let kan opstå problemer, når naboen er psykisk syg, og vil derfor gerne finde en løsning på problemet. Men løsningen er mere hjælp ikke en ny bolig, forklarer ham og understreger:

-Det er helt uacceptabelt, at Naalakkersuisut vil have, at de psykisk handicappede og de psykisk syge bliver placeret andre steder, end de boliger de er blevet tildelt gennem sociale boliger.

Den måde, man gør det på, er en tilsidesættelse af vores fælles menneskerettigheder, og vi er kede af, at de psykisk handicappede og de psykisk syge hænges ud som én gruppe på den her måde.