Nyt i Manumina-sagen: Politiet venter på svar fra Landslægen

Det er nu ni måneder siden, at Manumina mistede livet efter en simpel operation på Dronning Ingrids Hospital. Og forældrene har stadig ikke fået svar på, hvordan det kunne ende så galt.
Manumina skulle egentligt bare have fjernet sine mandler. Men midt under operationen valgte lægen også at fjerne polypper i hendes næse – uden fuldmagt fra hendes forældre, og uden at fortælle dem det forinden. Hun forblødte fire dage senere. Foto © : Privatfoto
Skrevet af Kim Hinrichsen
12. marts 2024 07:37

Selvom det for familien føles som i går, så er det nu ni måneder siden, at seks-årige Manumina mistede sit liv, efter hun fik fjernet sine mandler på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk.

Og det er svært at forstå, fortæller hendes far, Frederik Olsen: 

- Vi tror ikke på det. Vi nægter at tro, at hun er død. Vi har stadig hendes legetøj, hendes tøj. Vi nænner ikke at flytte det eller smide det ud, siger han og fortsætter:

-  Det sidder stadig i os. Vi har et traume. Kan ikke falde i søvn om natten. Tankerne kører bare, hvorfor har vi ikke fået noget svar på, hvordan det kunne gå så galt

Under en rutineoperation, hvor Manumina skulle have fjernet sine mandler, valgte lægen også at fjerne hendes polypper.

Uden forældrenes accept.

Og da Frederik Olsen og Justine Eipes datter i dagene efter operationen begyndte at kaste blod op, blev forældrene ignoreret, når de kontaktede sygehuset. Fire dage senere var Manumina død.

Politiet indkalder Landslægen

Men det er ikke kun familien, som føler, at ventetiden har været lang, og at de mangler svar. 

Ifølge Frederik Olsen har politiet, som har efterforsket sagen siden i sommer, indkaldt Landslægen til et møde for at forstå, hvordan der stadig ikke kan være truffet en afgørelse. Altså: Hvad var skyld i Manuminas død. 

- Politiet ringede til mig og sagde, at nu måtte der ske noget nyt. Nu ville de rykke Landslægen, siger Frederik Olsen og fortsætter:

- Politiet har så holdt et møde med Landslægen, og ifølge politiet har Landslægen svaret, at han stadig afventer et svar fra Disciplinærnævnet, fortæller Frederik Olsen.

Disciplinærnævnet er en uvildig myndighed, der er uafhængig af sundhedsvæsenet. Det består af to lægmænd og to sundhedsfagligt uddannede personer. Nævnet har en dommer som formand.

Faktisk er politiet ifølge Frederik Olsens oplysninger færdige med deres efterforskning, og venter nu kun på at Landslægeembedet bliver færdig med deres redegørelse af sagen:

- Det viser sig, at politiet er færdige med deres efterforskning. Politiet oplyste os, at det eneste, de mangler, er en lægelig vurdering fra Landslægen. Men vi står stadig her ni måneder efter hendes død og spørger, hvordan kunne det ske?

Landslægen lovede hurtigt svar

Det er på trods af at Landslægen lovede et hurtigt svar til Manuminas forældre, da de få dage efter hendes død i sommeren 2023, indgav en klage til Landslægen personligt:

- Han lovede os, at det er en hastesag. Han ville melde tilbage så hurtigt som muligt og komme med en redegørelse. Men nu er der gået ni måneder, og vi har ikke modtaget noget som helst, siger Frederik Olsen og fortsætter:

- Fra da vi politianmeldte sagen og lavede en patientklage til Landslægen, er der aldrig kommet et svar.

Og selvom det er en ringe trøst, så er det altafgørende for Manuminas familie at få en form for forløsning. Et svar på, hvordan det kunne gå så galt. Ellers kan de aldrig komme videre, fortæller Frederik Olsen: 

- Så længe der ikke er nogen afgørelse i denne her sag, bliver vi nødt til at kæmpe videre. Den samme sag efter ni måneder, det kan ikke passe, siger Frederik Olsen.

- Vi kommer aldrig over det. Vi får hende aldrig tilbage, men vi kan måske komme videre og leve med sorgen, hvis vi får en afgørelse, og de finder frem til en dødsårsag.

Hverken Grønlands Politi eller Landslægen ønsker at udtale sig i sagen.

Metode

Der er stadig et åbent spørgsmål, hvordan Manumina kunne miste sit liv få dage efter en forholdsvis ufarlig operation.

Ifølge hendes dødsattest var det forblødninger, som endte med at koste hende livet. Men man ved ikke, om det er fra mandler eller polypper. Det er Landslægen nu ved at undersøge.

Da det stadig er en åben sag, har Landslægen ikke ønsket at udtale sig om forløbet. 

Manuminas forældre har anmeldt to af lægerne og den sygeplejerske, som bad dem vente med at komme ind på hospitalet, til politiet. De har ikke ønsket at udtale sig, da der stadig er tale om en åben efterforskning hos dem. 

KNR ville også meget gerne have talt med ledelsen på DIH for at spørge, hvorfor der blev fjernet polypper uden forældrenes tilladelse, hvorfor Manumina aldrig kom ind til en ekstra undersøgelse, efter hun havde kastet blod op, og hvordan man ser på hele forløbet. 

Ingen på Dronning Ingrids Hospital har ønsket at udtale sig om Manuminas død.