Ny bog hylder kunstneren Jessie Kleemann

Den grønlandske performancekunstner Jessie Kleemann er en overset figur inden for grønlandsk kunsthistorie. Det mener forfatter og kunstkurator Iben Mondrup, der nu udgiver en bog om hende.
Skrevet af Martine Lind Krebs
20. juni 2012 09:24

- Jessie Kleemann er i mine øjne en af de meget markante kunstnere, vi har i Grønland, som blandt andet er kendetegnet ved, at hun både arbejder i Grønland og på verdensplan. Så hun har en lang og meget aktiv karriere, som ikke er blevet dokumenteret ordentlig i et samlet værk, siger Iben Mondrup.

Jessie Kleemann er især kendt for sin performancekunst, og det er måske en af grundene til, at det er svært at indfange hendes kunst, siger Iben Mondrup.

Men alligevel gør hun forsøget i den nye bog Qivittoq.

- I stedet for at sætte mig ned og beskrive hendes arbejde har jeg ladet folk, der har oplevet hendes performance, om at beskrive, hvad de har oplevet. For man kan ikke se Jessies performance - uden at man er nødt til at forholde sig til det. Enten kan man lide det, og så bliver man rusket. Eller også kan man ikke lide det, og så bliver man også rusket. Men det er klart at bogen vil aldrig kunne gøre det ud for en performance, men den vil kunne fastholde noget om, hvad det er, der foregår.

Bidragsyderne til bogen er Ivalo Frank, Mette Moestrup, Randi Broberg, Niels Lyngsø, Brian Catling og Åsne Linnestå.

Jessie Kleemann arbejder især med et temaet metamorfose eller forandring, hvor hun kobler traditionelle grønlandske genstande med noget moderne og europæisk, siger Iben Mondrup.

- Hun vikler for eksempel tyl om maven på sig selv med spæk inden under og en kjole uden over. Hun er ikke bange for at blande tingene. Man kan sige, at hun arbejdet altid med en eller anden underlig mellemting, som er svær at definere, siger Iben Mondrup.

Bogen Jessie Kleemann - Qivittoq, der er skrevet på grønlandsk og engelsk, er blevet købt i 95 eksemplarer til de grønlandske biblioteker. Den vil kunne findes i boghandlerne fra den 25. juni.