Nukissiorfiit uberørt at Pihl og Søns konkurs

Det er vanskeligt at finde firmaer, der kan færdiggøre den konkursramte entreprenørvirksomhed E. Pihl og Søns mange projekter. Omkring 70 af 90 større byggeprojekter ligger fortsat stille her fire uger efter konkursen, skriver dagbladet Børsen.
23. september 2013 11:20

Ikke alene underbød Pihl og Søn konsekvent sine konkurrenter, når projekter kom i udbud, skriver avisen. Men samtidig krævede firmaet store forudbetalinger fra bygherrerne.

- Og den forretningsstrategi plager nu boet, siger advokat Henrik Steen Jensen, der er kurator for konkureboet. Strategien betyder nemlig, at der nu i den aktuelle situation er færre penge til rådighed til at betale en anden entreprnørvirksomhed penge til at afslutte projektet.

Pihl og Søn er velkendt som entreprenørvirksomhed i Grønland fra talrige bolig- og institutionsbyggerier og de seneste år også for opførelserne af fire vandkraftværker her i landet. Senest opgørelsen af vandkraftværket Paakitsoq ved Ilulissat.

Her skulle værket officielt åbnes fire dage efter konkursen. Men det var driftklart, og her har Pihl og Søns islandske datterselskab Istak, der efter konkursen er overtaget af den statsejede islandske landsbank, overtaget alle garantiforpligtelser.

Nukissiorfiits administrerende direktør Henrik Estrup sagde i sidste uge til Radioavisen, at entreprenørvirksomheden under opførelsen af Paakitsoq under hele etableringsfasen har stillet garantier på 15 pct. af opførelsesprisen - svarende til 85 millioner kroner:

- Og i forbindelse med overtagelsen af værket her den 2. september i år, så er garantisummen i henhold til kontrakten blevet nedskrevet til 10 procent, svarende til ca. 57 millioner kroner. Så det er altså den sikkerhed vi har stående, hvis der skulle opstå nogle problemer, siger Henrik Estrup.