Mand erkender vold, men nægter forsøg på manddrab

En mand er anklaget for forsøg på manddrab begået tilbage i juli sidste år på grund af narkotika. Manden erkender vold, men nægter sig skyldig i forsøg på manddrab.
En 27-årig mand nægter forsøg på manddrab, men erkender vold efter at have stukket en anden mand med kniv sidste år. Foto © : KNR / Birgitte Kjeldsen
19. februar 2024 17:00

En 27-årig mand sidder i denne uge tiltalt i Sermersooq Kredsret for forsøg på manddrab, begået en mandag aften i juli sidste år i Nuussuaq.

Manden er tiltalt for forsøg på manddrab, fordi han ifølge sagens anklageskrift stak en anden mand 11 gange med en kniv. 

Han nægter sig skyldig i forsøg på manddrab, men erkender vold. I dag sad han i vidneskranken og afgav sin forklaring af, hvad der skete den mandag i juli sidste år.

Hvem taler sandt?

Øjnene var små, overskægget var kort og smalt og nåede ud til begge mundvige. Håret gik et stykke ned i nakken, dækkede næsten for ørene og var lige så sort som en kop ren kaffe.

Hurtigt stod det klart, at omdrejningspunktet i sagen er hash og et overfald, som opstod, fordi forurettede i sagen ville tage en mængde hash fra tiltalte.
Men præcis, hvordan det foregik 3. juli om aftenen, afhang af, hvem der afgav vidneforklaring.

Den tiltalte 27-årige mand forklarede, at den forurettede kom hjem til ham for at tage hashen fra ham, så der opstod tumult inde i hjemmet.

Forurettede forklarede derimod, at han ville tage det fra ham, fordi han så den 27-årige i gang med at sælge fra sin bopæl, og tumulten startede ifølge ham derfor udenfor.

- Men han (tiltalte red.) hev mig med ind i hjemmet og begyndte at stikke, forklarede den forurettede fra vidneskranken.

Tiltalte forklarede dog, at den kniv, han brugte, var for at forsvare sig selv, og ikke for at slå den anden mand ihjel.

Et eller fire år?

Den forurettede unge mand har dog mén efter overfaldet, og ifølge en læge fra Dronning Ingrids Hospital, der også afgav forklaring i dag, var han i livsfare den aften.

- Jeg vil mene, han har været i livsfare på grund af knivstik i lungen, halsen og maven, fortalte lægen under sin vidneforklaring.

Også en politibetjent afgav forklaring, og ifølge ham blødte forurettede en del efter knivstikkene.

- Han kiggede på mig og sagde, at han ikke ville dø, og der var tårer i øjnene, fortalte betjenten i retten.

Retssagen fortsætter i morgen, hvor to vidner skal afgive forklaring. Det ene bliver anset som et centralt vidne og skulle være mødt i dag, men dukkede ikke op på grund af alkohol.

Fordi den 27-årige erkendte vold i starten af dagen påstår hans forsvar frifindelse i forsøg på manddrab, men et års anstaltsanbringelse for vold. Anklageren derimod påstår fire års anbringelse i anstalten for forsøg på manddrab.