Landsretten: Mand kendt skyldig i uagtsomt manddrab for ”dumber-sagen”

"Dumper-sagen" er nu afsluttet. En 41-årig mand er kendt skyldig og får frakendt sit kørekort i ti år.
Manden blev også dømt i kredsretten i oktober sidste år, men han ankede den altså til Landsretten. Foto © : KNR / Nicole Sander Bertelsen
20. februar 2024 11:04

Landsretten har mandag fundet en 41-årig mand skyldig i uagtsomt manddrab. Det handler om en sag fra 10. februar 2023, hvor manden påkørte en 63-årig kvinde i Nuuk med en dumper.

Manden fik 30 dages betinget anstaltsanbringelse, skal betale en både på knap 30.000 kroner og får frakendt sit kørekort i ti år. 

Manden blev også dømt i kredsretten i oktober sidste år, men han ankede dommen til Landsretten.

- Landsretten mener, ligesom kredsretten, at det er uagtsomt manddrab, og derfor dømmer de på samme måde som kredsretten gjorde, siger anklager Anita Larsen.

Dybt tragisk sag

Landsretten fandt, at manden havde tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden, da han påkørte den 63-årige kvinde i et lyskryds i Nuuk.

Kvindens liv stod ikke til at redde, og hun blev kort tid efter erklæret død.

- Jeg er naturligvis tilfreds med Landsrettens dom, fordi den var helt i overensstemmelse med min påstand, siger Anita Larsen og fortsætter:

- Men når det så er sagt, så er det en dybt tragisk sag for alle de involverede parter. Det er ikke en type sag, hvor der er nogen vindere uanset resultatet.

Dømt for fem forhold

I Sermersooq Kredsret blev manden også fundet skyldig i både falsk anmeldelse og flere gange at have kørt spirituskørsel. Ifølge anklageskriftet var han tiltalt for to forhold om spirituskørsel med få dages mellemrum i 2020.

De forhold ankede han dog ikke til Landsretten, men de spillede ind i forhold til den samlede foranstaltningsudmåling.

Den 41-årige blev testet for spirituspåvirkning i forbindelse med påkørslen af den 63-årige kvinde. Prøven viste, at han ikke var spirituspåvirket under kørslen.