IMAK: Fjernundervisning i Maniitsoq er realistisk, men sætter visse krav
Fjernundervisning kan være en udmærket løsning for skolen i Maniitsoq, men det sætter visse krav til dem, der skal stå for den.
Sådan lyder det fra Imak, lærerforeningen i Grønland, om et nyt forslag fra kommunalbestyrelsen i Qeqqata Kommunia. De vil undersøge, om fjernundervisning kan mindske lærermangel på Atuarfik Kilaaseeraq.
- Det kommer helt an på, hvor meget man vil bruge fjernundervisningen. På nogle områder lyder det realistisk, men det skal gøres ansvarligt, siger bestyrelsesformand for Imak, Elna Heilmann.
Er en succes andre steder
Hun henviser til, at man allerede har gode erfaringer med fjernundervisning andre steder i landet.
Det er dog først og fremmest på små bygdeskoler med meget få elever. Skolen i Maniitsoq har mere end 300 elever, og det sætter nogle lidt andre krav til fjernundervisningen.
- På Atuarfik Kilaaseeraq er der tale om hele klasser med mange elever. Der er det vigtigt, at de lærere, som skal undervise, har pædagogisk erfaring, siger Elna Heilmann og fortsætter:
- Der er meget, der skal koordineres, når den almindelige undervisning etableres. Det skal de kommende fjernundervisere og Qeqqata Kommunia være forberedt på. Også i forbindelse med løn, samarbejde med forældrene og samarbejdet med lærergruppen, lyder det fra Imak-formanden.
Flere udfordringer rammer skolen
Forslaget om fjernundervisning blev stillet af Karl Lyberth, der er kommunalbestyrelsesmedlem fra Naleraq, ved et ekstraordinært kommunalbestyrelsesmøde i sidste måned. Det skete efter, at man i lang tid forgæves har kæmpet med at tiltrække og fastholde lærere i byen.
Lige nu mangler der mindst 12 lærere i Maniitsoq. Samtidig foregår undervisningen i midlertidige lokaler rundt omkring i byen, fordi skolens bygninger er lukket på grund af sundhedsfare. Den åbner efter planen først igen i 2026.
Men selvom den digitale fjernundervisning måske kan lette lidt på lærermanglen, må man ikke tro, at den helt kan erstatte fysisk tilstedeværelse af en "voksen" i klasselokalerne, understreger Elna Heilmann også.
- Der skal stadig være en kvalificeret person til stede i klasseværelset. Og det kræver samtidigt også, at underviseren på fjernundervisning er læreruddannet og har erfaring med at undervise på distance, påpeger hun.
Samtidig kræver det en god støtte til de lærere, som trods alt stadig arbejder på skolen.
- Hvis de lærere, der er tilbage i Atuarfik Kilaaseeraq, skal fortsætte deres arbejde, skal de så vidt muligt skånes for belastning og støttes så godt muligt. Man skal lytte til dem, når fjernundervisningen tages i brug.