Ikke rindende vand til alle

Der er lange udsigter til at lejere, der bor i lejeboliger, der er administreret af A/S Boligselskabet INI, uden vandforsyning, får anlagt vand i deres bolig. Forslaget om at give vandforsyning til boliger, der kom fra medlem af Inatsisartut for Siumut, Doris Jakobsens, nyder opbakning fra naalakkersuisut, der dog har bedt om at ændre på forslaget.
Skrevet af Ivik Kristiansen
25. november 2013 07:08

Nogle grønlandske indbyggere skal stadig hente vand i enten vandposter eller tage is hammeren og hamre is i stykker for at få vand. Det vil Doris Jakobsen lave om på.

Derfor har Inatsisartutmedlemmet for Siumut forslået, at man tager det første skridt for, at alle offentligt ejede hus, der er administreret af A/S INI får rindende vand.

- Vi har en forpligtigelse til at forbedre forholdene for, at lejerne af både lejligheder og huse. Jeg mener også, med hensyn til sundhed, har vi også forpligtigelse, at forbedre forholdene, siger Doris Jakobsen.

Men før skridtet kan tages, skal forslaget først gennem en mølle.

Det kan nemlig blive dyrt at lave en detaljeret undersøgelse om, det er mulige at trække vandrør til samtlige lejeboliger, der ikke har vand.

I et svarnotat til Doris Jakobsens forslag, skriver Naalakkersuisut, at det har for eksempel vist sig, at det vil koste Nukissiorfiit 400.000 kroner at undersøge vandforsyningen i Ikamiut alene. Når folk får rindende vand i hanerne, bruger de mere vand, og det betyder, at der for eksempel skal tænkes på spildvand.

- Der er tale om mange huse. Hvor meget vil undersøgelse koste? Det synes vi er en naturlig spørgsmål, og det er også den ansvarlige måde, at gøre det på, forklarer Kim Kielsen, naalakkersuisoq for natur og miljø, som vi traf før inatsisartut behandling af forslaget.

Og selvom forslaget er blevet ændret er Doris Jakobsen glad for, at hendes forslag bliver bakket op.

- Naalakkersuisut fremlagde et ændringsforslag, men jeg er glad for, at forslaget går videre til udvalgsbehandling, og at man vil undersøge omkostningerne. Jeg ved, at det kommer til at koste rigtig mange penge, hvis man skal gøre noget ved det på en gang. Derfor har jeg krævet en handlingsplan, som man kan komme i gang, i stedet for at man ikke gør noget ved det, siger Doris Jakobsen.