Tema: PFAS

Grønlandske fangere har høje koncentrationer af PFAS i blodet

Fangersamfundet i Nordøstgrønland har nogle af verdens højeste koncentrationer af de sundhedsskadelige stoffer PFAS i blodet, viser studie.
Rovdyr i toppen af fødekæden som for eksempel isbjørne, tandhvaler og ringsæler indeholder rigtig meget PFAS. Arkivfoto Foto © : Johan Jeremiassen
Skrevet af Ritzau
12. juli 2023 10:55

Fangerne i Ittoqqortoormiit i Nordøstgrønland har nogle af verdens højeste koncentrationer af PFAS i blodet, selv om de bor langt væk fra kilder til forurening med PFAS.

Det viser et studie, som Aarhus Universitet Technical Sciences har lavet. Studiet er offentliggjort i tidsskriftet Lancet Planetary Health.

PFAS-stofferne transporteres til Arktis via atmosfæren og havstrømme. Når de frigives til miljøet, opkoncentreres PFAS gennem fødekæden.

Isbjørne, tandhvaler og ringsæler

Rovdyr i toppen af fødekæden som eksempelvis isbjørne, tandhvaler og ringsæler indeholder derfor rigtig meget PFAS.

Befolkningen i Østgrønland indtager meget kød fra netop disse dyr. Derfor stammer de høje PFAS-niveauer i befolkningens blod primært fra denne føde.

Men det er ikke overraskende, at isbjørne og andre rovdyr i Arkis indeholder høje koncentrationer af PFAS, og at de bliver overført til de grønlandske fangere.

Hvad er PFAS?

PFAS er en samling af fluorholdige miljøskadelige kemikalier, som har været brugt siden begyndelsen af 1950'erne.

Det bruges i næsten alle industrigrene og findes i mange produkter. Det tæller blandt andet tekstiler, tæpper, sko, madindpakning, kosmetik og brandskum.

PFAS-stofferne ophober sig i blod og organer og mistænkes for at øge risikoen for blandt andet kræft og hormonforstyrrelser.

Det siger Christian Sonne til Politiken. Han er professor ved Institut for Ecoscience og Arktisk Forskningscenter ved Aarhus Universitet og har været med til at lave undersøgelsen.

- Isbjørnefangere har nogle af de højeste koncentrationer af PCB (miljøgift, red.). Men at værdierne for PFAS er så høje, er helt enormt.

- Tidligere sagde vi, at grønlændere sagtens kunne spise en masse kød. Men nu er det gudhjælpemig også et problem. Sammenlignet med situationen for fem år siden er det blevet hyperkompliceret, siger han til avisen.

Kræft og hormonforstyrrelser

Stofferne er blevet identificeret flere steder de senere år.

Studiet fra Aarhus Universitet viser, at PFAS-niveauer i befolkningernes blod generelt er højere i Europa og Nordamerika sammenlignet med lande i Asien og Afrika.

De højeste koncentrationer findes i Grønland, Færøerne, Danmark, Australien, Sverige, Norge, Malaysia og USA. Grønland har den højeste koncentration.