Grønlandsbanken: God idé med makrelafgift

Det er samfundsøkonomisk helt i orden, at Selvstyret i år opkræver en afgift på forsøgsfiskeriet efter makrel i farvandet ud for Østgrønland, så længe den er afbalanceret, lyder det fra Grønlandsbanken.
07. marts 2014 09:05

Vurderingen kommer fra bankens årlige analyse af samfundsøkonomien. Men banken peger samtidigt på, at det er vigtigt, at afgiften er afbalanceret.

- Efter drøftelser med økonomer ser det ud til, at den forventede afgift på 1,50 kroner pr. kilo er et rimeligt godt bud, men om den bør være lidt højere eller lavere kan vi ikke vurdere, siger bankdirektør Martin Kviesgaard fra Grønlandsbanken i dagens udgave af avisen Sermitsiaq. Han understreger, at afgiften skal tage højde for fiskepriser og konkurrenceforhold, og opfordrer samtidig politikerne  til dialog med fiskeriets parter, når det gælder branchens vilkår.

Tidligere har der ikke været afgift på forsøgsfiskeriet efter makrel, hvor otte grønlandske rederier sidste år fiskede for knap en milliard kroner, dels ved brug af deres egne fartøjer, dels i væsentligt omfang ved at chartre udenlandske fartøjer.

Ifølge Grønlandsbankens analyse ser det ud om om, at fiskeriet var lukrativt 2013, så vi forventer, at rederierne nu er i gang med at overveje investeringer i fiskeriet. Og her er det vigtigt, at makrelfiskeriet bliver noget, som de grønlandske rederier kan forvente i en årrække.

Sermitsiaq skriver i dag, at Grønlands Arbejdsgiverforening omvendt har advaret politikerne mod i det hele taget at indføre en afgift på forsøgsfiskeriet, fordi den vil belaste fiskerierhvervet.

Naalakkersuisut har for nyligt besluttet at hæve kvoten fra 60.000 til 100.000 tons, hvor den var på 70.000 tons sidste år. Og forbliver afgiften på det nuværende niveau, og kvoten bliver fisket op, betyder det en indtægt på 150 millioner kroner til Landskassen.

Ved den kommende samling i Inatsisartut er der fremlagt forslag om at fastsætte makrelafgiften på 0,3 kroner pr. kg for grønlandske fiskefartøjer og 1,10 kroner pr. kg for udenlandske fartøjer. Grønlandsbanken har efter offentliggørelsen af artiklen i Sermitsiaq ønsket at præcisere, at  det ikke er bankens hensigt at stille spørgsmålstegn ved det fornuftige i det nye lovforslag, herunder så tvivl om, om afgiften bør være større.