Gamle sedler i sparegrisen? Nu skal de ombyttes

I slutningen af maj ophører 1000-kronesedlen og flere ældre sedler med at være gyldige. Derfor opfordrer Nationalbanken til at få dem ombyttet.
Fra den første juli kan man ikke længere betale med 1000-kronsedler eller ældre pengeserier.
Skrevet af Rasmus Balle Hansen
17. maj 2025 10:00

Nationalbanken opfordrer alle til at kigge under madrassen og i sparegrisen. Det er nemlig ved at være sidste udkald for at få byttet gamle - og store - sedler inden den 31. maj 2025. Herefter går de nemlig fra at være penge til blot papir.

- Vi er i gang med at indkalde alle ældre pengeserier og alle 1000-kronesedler. Så til og med den 31. maj kan de sedler stadig bruges. Derefter kan de hverken anvendes i butikker eller indløses i banker, siger Niels Kaas, der er hovedkasserer i Nationalbanken.

Det drejer sig konkret om 1000-kronesedlen samt pengesedler udstedt før 2009. En oversigt over de sedler, der bliver ugyldige, finder du længere nede i artiklen.

En særlig ordning

Dog har Nationalbanken lavet en særlig ordning for Grønland, der skal gøre det nemmere at komme af med de gamle sedler.

– Vi har lavet en aftale med Grønlandsbanken og Bankivik om, at man som kunde fortsat kan indløse de indkaldte pengesedler hos dem frem til 31. maj 2026, siger Niels Kaas og understreger:

– Men det er vigtigt, at har man penge liggende, så er det en god idé at finde dem frem og håndtere dem inden 31 maj 2025.

Dermed kan man stadig få ombyttet pengene i et år, men ikke betale med dem i butikkerne efter den sidste dag i maj.

Derudover har Nationalbanken også lavet en aftale med vekselbureauet Forex, som har afdelinger i København, Odense og Aarhus. Her kan man også frem til 31. maj 2026 stadig omveksle de udgåede sedler.  

Foto © : Danmarks Nationalbank

Sikkerhed og nye sedler 

Men hvorfor fjernes sedlerne egentlig?

Ifølge Nationalbanken skyldes det flere forhold. Mange af de ældre sedler har et lavere sikkerhedsniveau og er mere udsatte for forfalskninger. Samtidig bruges der generelt færre kontanter – og især 1000-kronesedlen bliver sjældent anvendt i dagligdagen.

Derudover skal der gøres plads til en ny seddelserie, som Nationalbanken lancerer i 2028 og 2029. 

De nye sedler vil blandt andet vise Arnarulunnguaq, H.C. Andersen og Tycho Brahe. Temaerne bliver havet, hverdagsliv og dansk design. De vil samtidig indeholde endnu højere sikkerhedsniveauer.

Læs mere om hvilke pengesedler, der bliver ugyldige her.