GA: Kommunalpolitisk storrøveri

Nu må Naalakkersuisut, ifølge direktør for Grønlands Arbejdsgiverforening Brian Buus Pedersen, træde i karakter og tage det nationaløkonomiske ansvar, for det man har kaldt en udligningsreform.
Skrevet af Mads Pedersen
14. august 2014 07:01

Med de her størrelsesordner og den økonomi, der er på spil, hedder det ikke længere en udligningsreform, nu er det jo en kommunalreform, det mener Brian Buus Pedersen.

- Det har udviklet sig til et lidt komisk kommunalpolitisk storrøveri overfor Kommuneqarfik Sermersooq, ved højlysdag, siger Brian Buus Pedersen til KNR.

I det hele taget synes GA's direktør, at det er problematisk, at de tre Siumut-borgmestre kræver en model, hvor tre kommuner vil hente store beløb hos en kommune uden på nogen måde at skulle stå til ansvar for konsekvenserne.  

- Man må sige, at dem, der gerne vil have pengene, har ikke noget ansvar for konsekvenserne for den kommune, pengene kommer fra.

- Og det er helt ude af trit med det, der normalt forbindes med kommunalt selvstyre, nemlig at ansvaret for pengene og udgifterne følges ad, siger GA-direktøren til radioavisen.   

Han mener, at hele processen omkring udligningsreformen er mangelfuld og fyldt med usikkerhed. Og han savner beskrivelser af konsekvenserne.

Stigende udgifter
Brian Buus Pedersen forudser, at den model, som borgmestrene fra Qaasuitsoq Kommunia, Qeqqata Kommunia og Kommune Kujalleq har peget på, vil øge de offentlige udgifter og skade erhvervs livet.
 
- Med hensyn til erhvervslivet vil jeg sige helt generelt, at det her jo er en kamufleret stor forøgelse af de offentlige udgifter, som sker et sted og pengene skal hentes et andet sted. Og det synes vi er erhvervspolitisk uholdbart.

GA-direktøren peger på, at Nationalbanken for kort tid siden sagt, at Grønland står over for nogle enorme økonomiske problemer, og at aktiviteten falder.

- Og på det tidspunkt er det helt galt, at man uden at tænke sig om og i øvrigt uden at være særlig præcis på, hvad man gerne vil bruge de penge til i Syd- og Nordgrønland, går ud og løfter udgiftsniveauet. Med den konsekvens at borgerne og erhvervslivet i sidste ende skal betale mere i skat, kombineret med forringet serviceniveau nogle steder, slutter Brian Buus Pedersen.