Kim Kielsen om ny fiskerilov: Først nu kan ærmerne for alvor smøges op
Efter 20 års tovtrækken og utallige anbefalinger fra udvalg og kommissioner, er der nu endelig landet en ny fiskerilov. Den forrige var en halvgammel én af slagsen fra midten af 90’erne.
Derfor mente alle, at det var tid til en ny.
Men indholdet var der til gengæld stor uenighed om. I går blev den så - endelig - vedtaget efter otte timers debat i Inatsisartut.
Ifølge Kim Kielsen (Siumut), der er naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, så er loven nu kun kommet det første lille skridt på vejen, selv om den på papiret er et kvantespring for landets største erhverv.
- Nu er behandlingen overstået i Inatsisartut. Men som jeg også sagde her til aften (i går aftes, red.), så er det først nu, jeg for alvor smøger ærmerne op, siger han til KNR og fortsætter:
- Nu skal der arbejdes på bekendtgørelserne. Så embedsmændene kommer til at få travlt nu. De gældende bekendtgørelser skal reguleres til den nye lov, der træder i kraft 1. januar 2025.
Hele landet er hørt
Fiskeriloven har været det store tema på forårssamlingen. Mange timers debat, mange gentagelser og to gange mistillid fra oppositionen er den endt med.
Senest i går, hvor Inatsisartut stemte og vedtog loven. Og inden da var der demonstrationer i flere af landets byer og bygder, hele 36 høringssvar og endnu flere utilfredse opslag på alverdens sociale medier. For ikke at glemme fiskerne i Maniitsoq, som satte ild til lovforslaget tilbage i januar.
Alligevel er Kim Kielsen sikker på, han har sørget for at få hørt alle de utilfredse stemmer, og at deres input har påvirket den endelige lov:
- Lovforslaget har resulteret i talrige svar ud fra forespørgsler, og de er alle sammen blevet læst og besvaret med redegørelser. Fra førstebehandlingen af lovforslaget til nu, har man foretaget 20 til 25 ændringer ved loven, siger Kim Kielsen.
Af samme grund er det også vigtigt for Kim Kielsen at understrege, at han ikke alene kan tage æren for, at landets største erhverv nu har fået et nyt sæt spilleregler. Heller ikke at det skulle tage så lang tid:
- Den er blevet ændret 13 gange. De forgangne naalakkersuisut har også igangsat opgaven, der er blevet nedsat to kommissioner. Derfor havde vi også en masse oplysninger, vi kunne bruge i arbejdet med vores lovforslag, siger han.