Inatsisartut: Efterårssamling bliver længere efter kritik fra Arbejdstilsynet
Der er behov for mere tid til, at politikerne i Inatsisartut kan behandle samfundets vigtige emner.
Og så skal de ansatte i parlamentet have et bedre arbejdsmiljø.
Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra formanden for Inatsisartut, Mimi Karlsen (IA).
Meldingen kommer få dage før, efterårssamlingen i Inatsisartut går i gang. En samling, der for første gang har 30 planlagte mødedage mod normalvis 20 til 25 mødedage.
Ifølge Mimi Karlsen er det nødvendigt med mere tid til det parlamentariske arbejde.
- Inatsisartut behandler i dag langt flere og ofte mere komplicerede forslag, end vi gjorde tidligere. Men uden at vi har fået mere tid til behandlingen. På en eller anden måde har vi alle bare løbet lidt stærkere for hver ny samling, siger hun.
Efterårssamlingen kommer til at strække sig frem til februar næste år. Dog er der en pause i møderne fra 21. november og frem til 4. februar næste år, hvor de sidste syv mødedage er planlagt.
Arbejdstilsynet er kommet med kritik
Den nye mødestruktur er dog ikke kommet af sig selv.
Formandskabet i Inatsisartut bliver nemlig pustet i nakken af Arbejdstilsynet, som under et besøg i juni i år kritiserede arbejdspresset for de ansatte i parlamentet. Kort sagt skal Inatsisartut - som alle andre arbejdspladser - også overholde arbejdsmiljøloven for sine ansatte. Det gælder både i forhold til arbejdspres og antallet af arbejdstimer.
Og det kan Inatsisartut ikke sidde overhørig, siger Mimi Karlsen.
- Inatsisartuts ansatte har gennem årene været helt utroligt fleksible og villige til strække sig langt, for at vi politikere har kunnet få tingene til at hænge sammen under de pressede samlinger. Det har vi grund til at være dem taknemmelige for – men Arbejdstilsynet har gjort det meget klart, at vi ikke kan fortsætte som hidtil.
Derfor skal møderne i Inatsisartutsalen slutte inden for almindelig kontortid, det vil sige klokken 16. Derudover vil Inatsisartut forsøge ikke holde møder i de politiske udvalg i weekender og om aftenen.
I foråret kunne Sermitsiaq fortælle om dårligt arbejdsmiljø og chikane i Bureau for Inatsisartut.
Også blandt de folkevalgte til Inatsisartut har der de senere år været flere sygemeldinger på grund af stress og kritik af et for stort arbejdspres.
Efterårssamlingen starter på fredag 20. september. Det bliver den sidste politiske samling, inden der skal holdes valg til Inatsisartut.