Efter opråb: Endelig blev Manuminas forældre inviteret til møde med Agathe Fontain

Manuminas forældre har ventet på svar fra naalakkersuisoq for sundhed i et halvt år. Hun siger, de skal vente halvandet år mere, før sagen er behandlet færdig.
I starten af juni mistede Manumina sit liv efter en mandeloperation på DIH. Hendes forældre har stadig ikke fået svar på hvorfor.
Skrevet af Kim Hinrichsen
15. november 2023 08:03

I sidste uge skrev Frederik Olsen på Facebook, at han og hans kæreste nu ville have en advokat til at se på sagen om deres datter Manuminas død efter en mandeloperation på Dronning Ingrids Hospital 3. juni. 

Og et par dage senere fik de pludselig et opkald fra Sundhedsdepartementet. Nu var familien pludselig blevet inviteret til møde med naalakkersuisoq for sundhed Agathe Fontain (IA) på hendes kontor i selvstyretårnet.

En invitation, som undrer Frederik Olsen:

- Den timing giver mig den tanke, at der ligger noget bag. Som om de prøver at dæmpe sagen. Måske fordi de ikke har en forklaring på, hvorfor det skete, siger han.

I seks måneder har forældreparret forgæves forsøgt at få svar fra de ansvarlige i sundhedsvæsenet. Uden held.

Agathe Fontain går alligevel ind i enkeltsag

Men pludselig ville naalakkersuisoq for sundhed altså gerne tage en snak med forældrene og svare på deres mange spørgsmål.

Og det undrer især Frederik Olsen, at Agathe Fontain inviterer forældrene op på kontoret, når hun i pressen ellers har sagt, at hun ikke kan gå ind i enkeltsager:

- Vi spurgte også naalakkersuisoq, hvorfor hun siger, hun ikke kan tage enkeltsager, og pludselig sidder vi og holder møde med hende. Hun svarede, det ville være for koldt at svare på skrift, siger han og fortsætter:

- Der sagde jeg også til hende, at jeg vil have alle svar på skrift, for nu er det advokaten, som overtager sagen, siger han.

Forud for forældrenes møde med Agathe Fontain lå også en længere mailkorrespondance med landslægen. Sagen om Manuminas død har nemlig været Landslægeembedets - men nu siger landslægen, at sagen ikke længere ligger på hans bord. På trods af at han havde sagt til forældrene, at han personligt ville sørge for, at sagen blev hurtigt afsluttet:

- Han svarer mig nu, at sagen er udenfor hans rækkevidde. Den er sendt videre til Disciplinærnævnet, og han sender adressen på deres hjemmeside til mig i en mail. Hvor er det bare koldt at smide sagen fra sig på den måde, siger Frederik Olsen. 

Ifølge forældrene fortæller landslægen også, at de skal forvente en sagsbehandlingstid på cirka halvandet år og henviser til naalakkersuisoq for sundhed, hvis de vil klage over hans håndtering af sagen.  

- I vores øjne fralægger han sig sit ansvar. Bolden sendes bare videre til sundhedsministeren, siger Frederik Olsen.

Intet nyt

På mødet med Manuminas forældre slog Agathe Fontain fast, at sagen heller ikke ligger på hendes bord, siger Frederik Olsen. Hun henviste i stedet tilbage til landslægen og sagde, at det er hans ansvar at behandle den.

Og der ligger sagen om Manuminas tragiske død altså nu. Sådan da. For som sagt har landslægen sendt den videre til Disciplinærnævnet i Danmark, som skal afgøre, om der er foregået lægefaglige fejl. 

Af samme grund fortæller Grønlands Politi også, at de ikke kan behandle sagen hos dem, før den er færdigbehandlet hos landslægen, som altså venter på, at den er færdigbehandlet hos Disciplinærnævnet. 

- Der er ikke noget nyt, siden vi politianmeldte den og klagede til landslægen. Det er et halvt år med vrede og følelsesmæssig tortur, siger Frederik Olsen og fortsætter: 

- Vi gik efter mødet og havde samme følelse og med de samme svar, som vi har haft siden i sommer. Det er som om, de prøver at trække tiden ud så lang som muligt.