FORSKNING Dobbeltsproget opvækst udvikler os socialt

Tyske og amerikanske forskere har fordybet sig i, hvad det gør ved os som mennesker, når vi er tvunget til at forholde os flere sprog fra barnsben. Effekten er stor og positiv.
Skrevet af Camilla Dam
15. april 2016 11:28

Vi får bedre sociale kompetencer, vores hjerner arbejder mere effektivt og selv på ældre gør det en forskel at være dobbeltsproget. Det skriver den tyske avis Die Welt.

- Jo mere man taler et sprog, og jo oftere man veksler mellem sprog, des mere får man ud af det, siger Holger Hopp, sprogforsker ved det tekniske universitet i den tyske by Braunsweig, til avisen.

Tidligere anså eksperter det for et problem, når børn skulle forholde sig til flere sprog i hverdagen, men nu viser talrige undersøgelser, at det faktisk er en kæmpe fordel.

Læs også Pars: Stigende sprogproblemer for studerende på Ilisimatusarfik

Empati hos toårige

Katherine Kinzler, professor i psykologi ved det amerikanske University of Chicago, er via øvelser med både etsprogede og flersprogede børn kommet frem til, at de flersprogede udvikler særlige evner for at sætte sig i andres sted – empati.

Hendes undersøgelser viser, at børn, der vokser op i et miljø, hvor de er nødt til at forholde sig til flere sprog, allerede fra toårsalderen udvikler evnen til at se ting fra andres perspektiv.

- Flersprogede er bedre til at koncentrere sig, løse konflikter og sætte sig i andres sted. Deres hjerne er mere fleksibel også op i en høj alder. Og både unge og gamle drager fordel af at skulle omstille sig mellem sprog, skriver Die Welt.

Sprogcenteret i hjernen skal parkere det ene sprog, når det andet skal bruges og omvendt. Og på den måde får flersprogede tidligt en veludviklet evne til at opfatte og løse problemer.

Læs også Eleverne lærer fransk i Isertoq

Uvæsentligt om det er flydende

Det er også væsentligt at notere sig, at flersprogethed ikke betyder, at man skal være flydende til begge eller flere sprog.

- Betegnelsen flersprogethed bliver ofte misforstået. Enhver, der fleksibelt og uden de store problemer kan veksle mellem to sprog, er flersproget.

- Hvornår man har lært sproget, og hvor godt man forstår og taler det, er ikke afgørende, siger Claudia Maria Riehl, leder af Institut for Tysk som Fremmedsprog ved Ludwig-Miximilians-Universität i München, til avisen.

På verdensplan er over halvdelen af menneskeheden opvokset med at skulle forholde sig til mindst to sprog.