Diabetikere i risiko for at få tuberkulose

Har du diabetes, har du en større risiko for at få tuberkulose oveni. Det viser en ny undersøgelse om diabetes i Grønland, fra Steno Diabetes Centeret i Danmark.
Skrevet af Jette Andersen
17. december 2012 11:45

Mens undersøgelsen stod på, fandt ph.d studerende Stine Byberg - der har stået for befolkningsundersøgelsen - ud af at 11 ud af 281 diabetikere også ramt af TB.

Diabetes er en risikofaktor for udvikling af tuberkulose i Grønland, hedder det i en ny befolkningsundersøgelse om samspillet mellem diabetes og tuberkulose.

Ph.d.-studerende Stine Byberg fra Steno Diabetes Center ved Seruminstitutet oplyser, at det faktisk er undersøgelser fra Indien og Kina, der har vist en sammenhæng mellem de to sygdomme.

- Også her på det sidste er der faktisk kommet rigtig meget fokus på, at der måske er en sammenhæng mellem diabetes og tuberkulose.

Ifølge Stine Byberg er det velkendt, at personer med diabetes har en forhøjet risiko for at udvikle tuberkulose, men det vides endnu ikke, hvorfor det er sådan.

Men det, som hun er kommet frem til, er, at 11 ud af de 281 personer, der i forvejen havde sukkersyge, også har fået tuberkulose.

- Og det lyder jo ikke af særlig meget, men når man kigger på befolkningsniveauet, så er det ret mange i Grønland i forhold til andre steder i verden.

Og på trods af de få tilfælde af tuberkulose, så fandt den ph.d.-studerende ud af, at Inuit med diabetes, altså sukkersyge, havde næsten 12 gange højere risiko for at udvikle tuberkulose sammenlignet med Inuit uden diabetes. Og det er lavet efter alder, køn, BMI og det faktum, at det at være kvinde, har en beskyttende effekt mod at få TB.

- I alle befolkninger har flere mænd end kvinder tuberkulose. Og det kan være på grund af nogle arbejdsforhold og nogle genetiske forhold, der gør, at det hovedsageligt er mænd, der udvikler tuberkulose. Det ligger godt i tråd med det, vi også finder; at det at være kvinde, kan have en beskyttende effekt.

Stine Byberg vil gerne gentage studiet om noget tid, når der er samlet nogle flere TB-patienter, for at se om sammenhængen mellem sukkersyge og tuberkulose stadig gør sig gældende.