Danske partiledere oplevede krisemøde helt forskelligt
Alle de danske partiledere har her til aften været til møde i Statsministeriet efter Donald Trump tirsdag sagde på et pressemøde, at han ikke vil udelukke at bruge militær eller økonomisk magt til at sikre sig kontrollen med Grønland.
Mødet startede klokken 16.30, og meldingerne inden mødet var blandede fra partilederne, kan man læse på flere danske medier.
SF’s leder, Pia Olsen Dyhr, kaldte situationen for en ‘krise’.
- Jeg synes, at det her er meget alvorligt. Det handler om storpolitik på den sikkerhedspolitiske klinge, sagde hun til Ritzau,
Anderledes lød det fra Danmarksdemokraternes Inger Støjberg, der undrer sig over, hvad den danske regering har foretaget sig, siden Donald Trump 22. december igen begyndt at lufte idéen om at overtage Grønland:
- Hvis man har haft fra 22. december til nu, kan det ikke komme som en overraskelse, sagde hun til TV2 inden mødet.
‘Selvstændighed er urealistisk’
En anden politiker i den danske blå blok, Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, støtter den danske regerings måde at håndtere udmeldingerne, fordi han ikke mener, at alt fra Trump skal tages bogstaveligt.
Mens Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt mener, det er urealistisk, at Grønland nogensinde bliver selvstændige. Selv hvis grønlænderne melder sig ud af rigsfællesskabet, for 'så bliver de formentlig bare overtaget af USA'.
- Nu handler det om, at regeringen taler den grønlandske regering til fornuft, taler virkeligheden op og i øvrigt begynder at gå i dialog med amerikanerne, udtalte han til Ritzau.
Vi har haft en god dialog
Da partierne så kom ud igen små to timer senere - altså klokken 18.15 - var reaktionerne stadig blandede.
- Vi havde en god dialog, og det er vigtigt at holde hovedet koldt og huske, vi har et godt samarbejde, sagde Aki-Mathilda Høegh-Dam lige efter mødet.
Igen lød det anderledes fra Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne, der stadig efter det knap to timer lange møde efterlyste en klar plan fra den danske regerings side.
- Det tror jeg godt, jeg tør konkludere – der er ikke en snorlige plan for, hvad der skal ske nu. Jeg håber, regeringen kommer til at være mere aktiv overfor Trump, når han tiltræder, lød det fra Danmarksdemokraten ifølge TV2.
Hvad der helt præcist blev sagt på mødet, var der ingen af partilederne, der kunne fortælle, da det var et fortroligt møde.
Men kort efter holdt statsministeren, Mette Frederiksen (S), Troels Lund Poulsen (V) og Lars Løkke Rasmussen pressemøde, hvor de igen slog fast, at USA er Danmarks vigtigste allierede.