Borgmester: Kommuneqarfik Sermersooq bliver nedprioriteret - igen

Asii Chemnitz Narup mener, at hendes kommune igen bliver nedprioriteret i forhold til landets andre tre kommuner.
Skrevet af Thora H. Nielsen
15. april 2014 03:49

Det siger hun til trods for, at hun er taknemmelig for tiltaget om at skabe flere arbejdspladser, som Kommunernes landsforening Kanukoka og naalakkersuisoq for finanser blev enige om i fredags.

Naalakkersuisut har sammen med Kanukoka sat 174,2 millioner kroner af til bekæmpelse af landets arbejdsløshed. De ekstraordinære midler har Kommuneqarfik Sermersooq siddet og regnet lidt på. De er kommet frem til, at Sermersooq får 19,5 procent af den samlede pakke, altså et beløb på 34,1 millioner kroner til en ledig arbejdsstyrke på over 1400 personer i byerne, siger Asii Chemnitz Narup:

-32,6 procent af de arbejdsløse kommer fra vores byer. Så der er ikke den direkte sammenhæng mellem de bevilgede beløb og de mange procent arbejdsløse. Det hænger ikke sammen, og det er jeg rigtig ked af.

På trods af det gode tiltag påpeger hun, at der mangler et element i aftalen: fremtidsaspekterne. Hun efterlyser nøgletal for demografi og flyttemønstre for at kunne se de økonomiske byrder og opgaver, der bliver pålagt kommunerne.

Asii Chemnitz Narup beskylder Naalakkersuisut for at vægte partipolitiske hensyn højere end reelle behov.

- I de seneste mange måneder har vi været vidne til, at vi har fået en anderledes behandling og nogle andre bevillinger fra Naalakkersuisut. Så det er nærliggende at stille sig selv det spørgsmål, når mine borgmesterkolleger alle er valgt på baggrund af Siumut, og vi er den eneste IA-kommune. Er det noget, der spiller ind?

Derfor synes borgmesteren, at Naalakkersuisut skylder kommunen en forklaring. Økonomiudvalget sender i dag en invitation til Naalakkersuisut, så de får mulighed for at forklare sig.

- Hvad er det for nogle begrundelser, der ligger bag den her meget ulige fordeling af de her midler, spørger Asii Chemnitz Narup.