Billeder: 1. maj-march i kulde og sol

Røde faner, kaffe, lagkage, taler og anekdoter om forsvundne referater fra bestyrelsesmøder. Traditionen blev holdt i hævd på arbejdernes internationale kampdag i går.
02. maj 2024 14:00

- Vi hygger os. Det er en dag, som vi altid gerne vil fejre.

Det siger Aaninnguaq Falksen, der traditionen tro troppede op foran Nuuk Center i går.

For det var 1. maj, og som sædvanlig havde NSIP, SIK i Nuuk, arrangeret optog fra indkøbscenteret til forsamlingshuset. 

Aaninnguaq Falksen i optoget på vej mod forsamlingshuset. Foto © : Johansinnguaq Olsen / KNR

Aaninnguaq Falksen er pensionist, men i mere end 40 år lavede hun mad til helt unge studerende på kollegier i Nuuk. Hun har også været medlem af bestyrelsen i NSIP. 

- Det er meget vigtigt at deltage i dag. Vi har også været arbejdere, og det er en vigtig dag for arbejdere, siger hun.

I forsamlingshuset er der kaffe og kage, inden talerne går i gang. Klokken 13 tager Jess G. Berthelsen, der er formand for SIK, ordet:

Landet kan ikke drives uden jer

- Ærede arbejdere, tillykke med arbejdernes internationale kampdag! I skal vide, at dette land ikke kan drives uden jer! 

Det er jer, der hver dag sørger for forsyning af os andre i butikkerne. Det er jer, der sørger for omsorg vores ældre. Det er jer, der sørger for os døgnet rundt i sundhedsvæsenet. Det er jer, der sørger for vores børn, når vi tager på arbejde, sagde han, inden talen rettede sig mod den meget, meget omtalte fiskerilov, som politikerne lige nu debatterer for fuld kraft. 

Jess G. Berthelsen er formand for SIK. Han går med i optoget mod forsamlingshuset. Foto © : Johansinnguaq Olsen / KNR

- Ikke mindst er det jer, arbejderne på fiskefabrikker, som sørger for, at fiskerne kan lande deres fangst, og således at vi alle kan få vores løn. SIK synes, at den nye fiskerilov er meget vigtig. 

- Derfor er vi i SIK er meget spændt på, hvordan den nye fiskerilov vil se ud, når den bliver vedtaget. Det er jo vigtigt for os at vores medlemmer, der er arbejder på land, får gode vilkår i loven. Ja, jeg hører også nogen sige, at loven skal være til gavn for fiskerne. Selvfølgelig skal den være til gavn for fiskerne, men hvad med arbejderne? Det er jo dem, der sikrer at fiskerne kan lande deres fangster, lød det fra SIK-formanden.

Referarterne forsvandt

Ved bordet møder Aaninnguaq Falksen en tidligere kollega fra bestyrelsen. Og selv om de nu er pensionerede tager de alligevel til 1. maj-arrangementet hvert år.

Anekdoterne flyver hurtigt hen over bordet, kaffekopper og kagetallerkener. De kan nemlig huske, hvordan det var at skrive referater fra bestyrelsesmøderne - og de kan også huske, hvordan det var, da referaterne skulle laves på en computer.

- Referaterne forsvandt altid, når vi prøvede at gemme dem på computeren. Og så måtte de starte forfra, lyder det. 

Foto © : Johansinnguaq Olsen / KNR