Aki-Matilda Høegh-Dam melder sig ind i Naleraq

Efter en weekend som partiløs har Aki-Matilda Høegh-Dam nu meldt sig ind i Naleraq, og hun stiller op til Inatisartut.
Aki-Matilda Høegh-Dam stiller op for Naleraq til Inatsisartutvalget 11. marts. 
10. februar 2025 13:53

I fredags meldte Aki-Matilda Høegh-Dam sig ud af Siumut. Og i dag har hun meldt sig ind i Naleraq. 

Det bekræfter hun i et interview med KNR. 

Hun bekræfter også, at hun stiller op for Naleraq til Inatsisartutvalget 11. marts. 

- Jeg føler, at jeg handler rigtigt. For jeg forlader ikke mine værdier, men derimod genfinder jeg dem, og jeg vender tilbage til noget, jeg har savnet, siger Aki-Matilda Høegh-Dam til KNR.

- Efter grundige overvejelser i løbet af søndagen, sendte jeg formanden for Naleraq en ansøgning om medlemskab. Efterfølgende fik jeg besked om, at hovedbestyrelsen og andre skal holde møde om ansøgningen.  Og nu kan vi meddele det offentligt, at mit medlemskab er blevet godkendt, og så er mit medlemskontingent blevet betalt. Og nu er jeg officielt en del af holdet, der stiller op til Inatsisartut.

På hvilke områder vurderer du, at Naleraq er bedre, når det handler om selvstændighed?

- Jeg indså under min sondering hos Naleraq, at de er ægte Siumut. Det er noget, jeg har savnet. De vil statsdannelse og sætter vores sprog forrest og sætter grønlænderen forrest. Det er en debatform, jeg har savnet. Den er ikke blevet slukket, den er bare flyttet et andet sted hen.

- Jeg er efter min overbevisning kommet til det ægte Siumut, siger Aki-Matilda Høegh-Dam.

Hun vil blive siddende i Folketinget, indtil denne valgperiode er slut - men det bliver altså for Naleraq i stedet for Siumut. 

Flirtede med tanke om partiskifte

Det er mindre end en uge siden, at formand Múte B. Egede (IA) udskrev valg til Inatsisartut – og Siumut er næppe kommet ud af startboksen på den måde, som formand Erik Jensen gerne havde set.

Både Kuno Fencker og Aki-Matilda Høegh-Dam startede nemlig valgkampen med åbenlyst at flirte med tanken om et partiskifte. De vil nemlig have fart på selvstændighedsprocessen, som de mener, at Siumut har været alt for sløv til at steppe ind i.

Men så skete der ting inde i Siumut, og i torsdags ville partiformand Erik Jensen så alligevel trykke på speederen i selvstændighedsprocessen og gå til valg på at aktivere den såkaldte paragraf 21 i selvstyreloven. Det er den paragraf, der beskriver vejen mod selvstændighed og ifølge den skal der være en folkeafstemning. Den afstemning skal holdes indenfor de næste fire år, sagde Erik Jensen pludselig til DR i torsdags.

Paragraf 21

Paragraf 21 i selvstyreloven handler om Grønlands adgang til selvstændighed.

I den står, at det er det grønlandske folk, der træffer beslutning om selvstændighed. 

Når paragraffen aktiveres, bliver der indledt forhandlinger mellem den danske regering og Inatsisartut med henblik på at gennemføre selvstændighed.

En aftale mellem naalakkersuisut og regeringen om gennemførelse af selvstændighed skal indgås med samtykke fra Inatsisartut, og den skal godkendes ved en folkeafstemning i Grønland.

Der skal også være samtykke fra Folketinget.

Opskriften lyder kort sagt: Først en aftale med Danmark, så afstemning i Grønland og til sidst en afstemning i Folketinget.

Han har ellers - ligesom de fleste andre partier i Inatsisartut – ikke villet skynde på en dato for folkeafstemning om selvstændighed. Men kursændringen stoppede altså ikke Aki-Matilda Høegh-Dam i at gå til Naleraq.

Hendes forlovede Kuno Fencker overvejer stadig sin fremtid i Siumut.

Havde kanonvalg til Folketinget

Aki-Mathilda Høegh-Dam blev genvalgt til Folketinget i 2022. Hun fik et kanonvalg med 6.655 stemmer, og det svarer til en tredjedel af alle de stemmer, der røg i stemmeboksene i Grønland.

Det var også næsten en fordobling af det antal stemmer, hun fik ved valget i 2019. 

Hun stillede også op til formandsvalget i Siumut i sommeren 2023, men hun tabte til Erik Jensen.

Kuno Fencker fik 66 stemmer ved det sidste valg til Inatsisartut, og han sidder i parlamentet som suppleant.