Affaldsproblem: Avannaata Kommunia får dispensation til åben afbrændning

Affaldet har hobet sig op i Avannaata Kommunia, og derfor har kommunen fået en midlertidig dispensation til affaldsforbrænding i det fri.
Affaldet i Avannaata Kommunia hober sig op. Foto © : Departement for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø
Skrevet af Sebastian Trosborg
15. juni 2024 17:32

Naalakkersuisut har besluttet, at 24 byer og bygder i Avannaata Kommunia får dispensation til åben afbrænding af affald. Dispensationen skyldes, at kommunen er kommet godt i gang med en langsigtet plan for affaldshåndtering.

Det oplyser Departement for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø i en pressemeddelelse. 

Affaldsforbrændingen skal ske på miljøgodkendte forbrændingsanlæg. Naalakkersuisut kan dog give en midlertidig dispensation til at foretage afbrænding af affald i det fri for en periode på højst tre måneder, hvis kommunalbestyrelsen ansøger om det.

Den type dispensation har Avannaata Kommunia nu fået. 

- Åben afbrænding skal altid være den sidste udvej. Der blev i de tidligere dispensationer til åben afbrænding i kommunen stillet krav om, at der skal arbejdes aktivt for at skabe dækkende løsninger til håndtering af affaldet, som kommunen ikke har efterlevet; dette efterlever den fremsendte plan nu.

- Derfor får Avannaata Kommunia midlertidig tilladelse til åben afbrændning, udtaler naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø, Kalistat Lund, i pressemeddelelsen.  

Bedre affaldshåndtering

Affaldshåndtering er et kommunalt anliggende, der også bliver prioriteret højt hos naalakkersuisut. Derfor besøgte Kalistat Lund også samtlige kommuner for at orientere dem om, at der i 2024 og 2025 vil kunne tildeles op til tre millioner kroner til optimering af affaldshåndteringen. 

-I sidste måned kom det første af to anlæg til fælles national affaldsløsning i brug. Anlæggene vil sikre, at vi får en markant bedre affaldshåndtering, der vil gøre åbne afbrændinger overflødige. Åbne afbrændinger er sundheds- og miljømæssigt bekymrende, siger Kalistat Lund i pressemeddelelsen. 

Følgende byer og bygder i Avannaata Kommunia har fået midlertidig dispensation til åben afbrænding af affald: 

  • Qaanaaq og bygderne, Qeqertat, Savissivik og Siorapaluk.
  • Upernavik og bygderne Naajaat, Tasiusaq, Upernavik Kujalleq, Aappilattoq, Innaarsuit, Kangersuatsiaq, Kullorsuaq, Nutaarmiut og Nuussuaq.
  • Uummannaq og bygderne Ikerasak, Niaqornat, Qaarsut, Ukkusissat og Saattut.
  • Ilulissats bygder, Oqaatsut, Qeqertaq, Saqqaq, og af tomme natrenovationsposer i Ilimanaq.

Naalakkersuisut ønsker dog også at gøre opmærksom på, at det ikke længere vil være muligt at få dispensation til åben afbrænding. Det forventes nemlig, at kommunerne følger deres affaldshåndteringsplaner.