Wæver: Det koster millioner

Det var ikke en overraskelse for Kommune Kujalleqs borgmester Jørgen Wæver Johansen, at guldminen ved Nanortalik, Nalunaq Gold Mine, i dag meldte ud, at de nu må lukke og slukke for produktionen. Det vil sende omkring 60 mennesker ud i arbejdsløshed.
Skrevet af Jette Andersen
29. august 2013 06:09

Det betyder mistede skatteindtægter og flere udgifter for kommunen.

- Vi har jo alle sammen været bekymret for projektet. Især efter at selskabet i januar måned blev sat under administration. Sådan lyder reaktionen fra Jørgen Wæver Johansen, der er borgmester i Kommune Kujalleq. 

Og med lukningen af minen, Nalunaq Gold Mine i Kirkespirdalen ved Nanortalik, mister kommunen ikke kun skatteindtægter, men vil også ende med flere udgifter, da de kommende 60-70 arbejdsløse, der kommer fra Sydkommunen, har krav på arbejdsmarkedsydelse.

- Og det alene forøger i vores kommunale omkostninger på det område, med 2,3 millioner kroner.

Og det er borgmesteren ikke så begejstret for, da folk gennem de sidste mange år, er flyttet fra regionen. Og han mener, at problemet med arbejdsløshed er en ekstraordinær opgave for hele Grønland.

- Der bør være en ekstraordinær indsats, for at sikre de får de behørige kurser og kompetanceudvikling, som gør at de kan overgå til andre indkomstbidragende jobs her i samfunde.

Hvis der ikke sker noget, så vil affolkningen og fraflytningen fra Kommune Kujalleq fortsætte, siger Jørgen Wæver Johansen. Derfor efterlyser han udviklingspuljer.

- Indenfor fiskeriområdet, er det jo særlig oplagt, at man gør noget ekstraordinært. Vi ved at der er en mangfoldighed af levende ressourcer i vores havområder og vi ved også, at man med landingspligt af tildelte kvoter, at der kommer beskæftigelse i nogle af de fabrikker som vi har, men hvor faciliteterne ikke bliver brugt fuldt ud i dag.