Vittus vil have fingre i guldkalv

PolarOil er KNIs guldkalv, og den enhed som får økonomien til at hænge sammen. Vittus Qujakitsoq håber dog, at kunne sikre billigere brændselspriser ved at udskille PolarOil fra KNI.
21. februar 2014 16:15

Fragtratepriserne stiger, men Naalakkersuisoq for finanser Vittus Qujaukitsoq, Siumut, har såmænd en plan for, hvordan han alligevel kan holde fragtpriserne nede.

Han vil nemlig skaffe billigere brændsel, og gør det klart, at han mener, at Polaroil i dag tager sig for dyrt betalt, for at kunne føre penge over til KNI.

Derfor er løsningen ifølge naalakkersuisoq ganske enkel.

- Jeg mener, at Naalakkersuisut bør undersøge muligheden for at adskille PolarOil fra KNI koncernen, hvis vi skal sikre billigere priser til hele samfundet, siger Vittus Qujaukitsoq.

Han gør det dog klart, at det er hans forslag, som han mener, det vil give god mening for  Naalakkersuisut at diskutere. Som det er nu er Qujaukitsoq nemlig af den overbevisning, at KNI tapper PolarOil som en guldkalv, der giver penge til resten af koncernen.

- Jeg mener, at vi har kunstigt høje priser for at imødekomme KNI koncernens drift.

Vittus Qujaukitsoq er ikke i tvivl om, at det her er noget der skal gøres noget ved, for de stigende brændselspriser er en cancer på hele det grønlandske samfund.

De høje brændselspriser koster nemlig flere steder.

- Det er med til at øge vores inflation, serviceydelser, fødevare, el vand og varme, transportpriser, fragtpriser. Altså det hele mærkes jo på grund af de stigende brændselspriser.

Radioavisen har også været i kontakt med Peter Grønvold Samuelsen, der er konstitueret direktør i KNI og og direktør for PolarOil, han ønsker dog ikke at udtale sig i sagen.

De seneste to år har PolarOil stået for et overskud på henholdsvis 73 og knap 80 millioner kroner. Penge som er gået ind i KNIs samlede regnskab og har betydet at det selvstyreejede selskab er kommet ud med et solidt overskud.

Uden PolarOil havde KNI sidste år haft et underskud på 34 millioner kroner i stedet for et overskud på knap 40 millioner kroner. Noget som jo nok heller ikke var faldet i eneaktionær Naalakkersuisuts smag.