Vittus: Sermersooq har ikke betalt nok til fællesskabet

Sermersooq bliver den fattigste kommune per indbygger i landet, men Naalakkersuisut mener, de er sluppet for billigt ind til nu.
Vittus Qujaukitsoq Foto © : KNR
22. juli 2014 03:47

Kassemester Vittus Qujaukitsoq mener ikke Kommuneqarfik Sermersooq har nogen grund til at brokke sig over hans forslag til en ny udligningsmodel. Han mener nemlig, at kommunen er sluppet for billigt indtil nu.

- Kommeqarfik Sermersooq har de seneste år ikke ydet så meget til resten af landet, skønt en stor del af kommunens indkomster kommer fra samfundsejede selskaber, siger Qujaukitsoq (Siumut) til KNR.

Han er i disse dage særligt populær i nord- og sydkommunen, som modtager flere penge efter den nye udligningsreform. Til gengæld er hans stjerne noget falmet i Kommuneqarfik Sermersooq og Qeqqata Kommunia.

160 arbejdspladser på spil

I Kommuneqarfik Sermersooq gør kommunalpolitikerne det helt klart, at det i den grad vil gå udover servicen i kommunen, at man skal af med 56 millioner kroner, udover de 86 millioner kroner kommunen lige nu giver til udligning.

Fra Kommunens side anslår man, det vil koste 160 arbejdspladser, fordi man har besluttet ikke at skære i anlægsbudgettet, da behovet for nye boliger er meget stort.

Derfor skal pengene altså findes andre steder, hvilket borgmester Asii Chemnitz Narup , IA, mener vil betyde dårligere service.

Borgmester for Qeqqata Kommunia, Hermann Berthelsen, Siumut, skal finde 12 millioner kroner i sit budget.

Indtil videre har han ikke ønsket at sige noget offentligt, men fortæller dog til Radioavisen, at han nok skal komme med en udmelding før den 11. august, hvor parterne mødes til de endelige forhandlinger.