Valgnævnet har udskudt afgørelsen

Et møde lørdag bragte ikke nogen afklaring. Tidligst på mandag eller måske først på onsdag afgør valgnævnet om IA's kandidatlister kan godkendes som rettidigt indleveret.
08. november 2014 18:57

Det blev ikke i dag, at Valgnævnet traf beslutning i sagen om den forsinkede aflevering af IA's kandidatlister til valgbestyrelselsen i Nuuk. Tidligst mandag formiddag kan der ventes en afgørelse i sagen, men ifølge nævnets formand, departementschef Svend Hardensberg overfor Sermitsiaq.AG kan afgørelsen også udsættes til onsdag eftermiddag, hvor nævnet også har planlagt et møde.

Valgnævnet har tre medlemmer, og det er udover departementschef Svend Hardenberg, Kanukokas direktør Hans Peder Barlach Christensen og biskop Sofie  Petersen.

Læs også IA-formand: - Vi afleverede kandidatlisterne til tiden

Der var ellers ventet en hurtig afgørelse i sagen efter, formanden for en enig valgbestyrelse, borgmester Asii Chemnitz Narup erklærede, at IA modtog - som det blev udtrykt i pressemeddelelse - fejlagtig rådgivning, da der skulle afleveres kandidaatlister. Det betød, at der opstod tvivl om, hvorvidt kandidatlisten kunne betragtes som rettidigt indleveret.


Men det blev den af valgbestyrelsen, der efter ekstern juridisk rådgivning, godkendte den som rettidigt indleveret.


Var afleveret til tiden
Men IA's formand Sara Olsvig fastholdt i aftes overfor Radioavisen, at IA's folk var i god tid med listerne. og at de kunne have været afleveret til tiden, hvis ikke kommunens folk havde insisteret på, at listerne absolut skulle underskrives af formanden.

Læs også Fejlagtig rådgivning resulterer i sen kandidatliste fra IA

Men Sara Olsvig var rejst til valgkamp i Paamiut.


- Men vores organisatoriske næstformand Juliane Henningsen kunne og ville selvfølgelig have skrevet under på dem, hvis ikke kommunens folk havde insisteret på, at skulle være mig som formand. Vi forsøgte ellers at henvise til valglovens § 18, stk. 4, at det blot er en med fuldmagt fra partiet, der ville kunne skrive under. Men det blev ikke accepteret. Og det betød, at vi herefter blev forsinket. Jeg sad i Paamiut og måtte have min underskrift frem digitalt, og det betød, den først nåede frem efter kl. 12.00. forklarede Sara Olsvig, der er godt ærgerlig over, at IA blev vejledt af de forkerte folk.