Udvalg: Grønlændere kan ende som minoritet

Hvis Grønland bliver selvstændigt inden for 20 til 30 år, udelukkende baseret på indtægterne fra råstofferne, så er der en reel risiko for, at den grønlandske befolkning ender som en minoritet i Grønland.
Skrevet af Martine Lind Krebs
24. januar 2014 10:42

Sådan lyder en af konklusionerne i rapporten Til Gavn for Grønland, som er blevet offentliggjort i dag. Bag rapporten står det dansk-grønlandske ekspertudvalg, Udvalget for Samfundsgavnlig Udnyttelse af Grønlands Naturressourcer, som Ilisimatusarfik nedsatte i 2013.

Grunden er, at en afskaffelse af bloktilskuddet på baggrund af råstofindtægter, vil kræve et så stort antal storskalaprojekter, at der ville komme tusindvis af arbejdere udefra.

-    Du vil få en situation, hvor en nytilkommen befolkning vil sidde med de gode job, de gode lønninger og måske også den politiske magt, siger udvalgets formand Minik Rosing.

Rapporten tegner et selvstændighedsscenarie, hvor den grønlandske kultur, sprog og politiske kontrol kommer i forfald.

-    Man kan godt få en situation, hvor man formelt er en selvstændig nation, men hvor dem, der opfatter sig som grønlændere i dag, har mistet den frihed, de allerede har, siger Minik Rosing.

I dette scenarie er der dog ikke taget højde for et eventuelt oliefund.

-    Men der er ikke noget, der tyder på, at olieproduktion vil ske inden for de kommende 20 år, og der er også en reel mulighed for, at der slet ikke er olie ved Grønland, siger han.

Derfor vil det være nødvendigt at tænke i andre baner end råstofferne, for at opnå selvstændighed. Men sådan det ser ud lige nu, vil det betyde massiv nedgang i levestandarten, konkluderer udvalget.

-    Det er ikke for at male fanden på væggen, men man skal holde sig for øje, at det kan være enormt svært at få den type frihed, man gerne vil have, på den her måde, siger formanden.

En enkelt af de 13 forskere bag rapporten er imidlertid ikke enig, og har givet udtryk for dette i en dissens.

- Rapporten har tendens til at tale ned til og er unødvendigt negativ over for selvstændighedsmuligheden og muligheden for at grønlændere kan gøre ting afg sig selv og for sig selv, skriver den islandske juraprofessor Gudmundur Alfredsson i sin dissens.

Rapportens konklusioner fremlægges og diskuteres ved en konference klokken 10 i morgen på Ilimmarfik i Nuuk.