Udenrigsminister åben over for Nordpolsreservat

Hvis Nordpolen bliver grønlandsk, så kan det komme til at betyde, at området bliver gjort til et slags reservat eller beskyttet område. Det kom frem under fremlæggelsen af arktisk strategi.
Skrevet af Martine Lind Krebs
24. august 2011 08:49

Danmark og Grønland vil senest i 2014 over for FN vil gøre krav på tre områder ved Grønland – herunder et område, der dækker Nordpolen. Og hvis det krav efterkommes, så er Danmark ikke afvisende over for at gøre deke af Nordpolsområdet til et naturreservat, siger udenrigsminister Lene Espersen.

- Der har været diskussioner om, hvorvidt man skal gøre dele af Nordpolen til et naturreservat og et beskyttet område, og det er vi bestemt åbne overfor, slog ministeren fast over for KNR efter dagens præsentation af Rigsfællesskabets arktiske strategi.

- Først og fremmest tror jeg, det er afgørende, at vi får trukket grænser de steder i verden, hvor vi ikke har fået trukket grænser, for så undgår vi konflikter i fremtiden. Hvad der efterfølgende skal ske med Nordpolen er der endnu ikke truffet beslutning om, understregede hun.

Naalakkersuisuts formand Kuupik Kleist har tidligere givet udtryk for en personlig holdning om, at Nordpolen bør forblive hele menneskehedens ejendom.

- Som jeg ser det, er der kun ét ikke menneskeberørt område tilbage på denne klode, og derfor har Nordpolen en speciel status. Ikke bare hos mig, men hos alle, der beskæftiger sig med de her emner, gentog han i går.

Men alligevel slog både Kuupik Kleist og udenrigsministeren i går en tyk streg over tanken om, at Nordpolen lige som Antarktis kunne blive internationalt reguleret. Den store forskel er, at der lever mennesker i Arktis, sagde Lene Espersen fra talerstolen, og fik opbakning af Naalakkersuisuts formand:

- Vi kan ikke overlade til andre at bestemme, hvordan havområder, som vi mener naturligt hører under Grønland forvaltes af andre stater. Så først og fremmest er det et suverænitetsspørgsmål, men der er stort fokus på de økonomiske potentialer i området, så begge dele er lige vigtige, sagde Kuupik Kleist.

Men ideen om at frede dele af Nordpolsområdet lever i bedste velgående:

- Det kunne måske være interessant at diskutere, om der er områder i Nordpolen, som kunne blive friholdt for kommercielle aktiviteter, sagde Kuupik Kleist.