Thule-sagen snart på det store lærred

Snart kommer der en ny dansk spændingsfilm om Thule-sagen, hvor et amerikansk B-52-bombefly styrtede ned lastet med fire brintbomber i 1968.
04. september 2013 05:57

Filmen bliver fuld af kendte skuespillere, som for eksempel Søren Malling, Thomas Bo Larsen, Jens Albinus, Nikolaj Cederholm og Helle Hertz.

Handlingen følger historien. Få dage efter flystyrtet meddeler den danske og den amerikanske regering, at ulykken er under kontrol og ikke giver anledning til bekymring - hverken i forhold til krænkelse af dansk suverænitet og atomvåbenpolitik, der nævnes heller ingen bekymring for radioaktiv stråling.

Flere hundrede danske thulearbejdere bliver indsat i en gigantisk oprydningsaktion, og efter otte måneder er samtlige spor af det knuste fly og den plutoniumsforurenede sne fjernet fra jordens overflade. Sagen bliver her begravet.

Filmen følger, da den unge radiojournalist Poul Brink 18 år senere opsøger en tidligere thulearbejder. Arbejderen hævder, at en kollegas mystiske hudlidelser kommer af hans oprydningsarbejde. Det viser sig, at andre arbejdere kæmper med samme lidelser og rundt omkring er begyndt at dø af kræft.

Filmen skal hedde "Idealisten" efter den unge journalist. Den har lige nu et budget på 20,5 millioner. Filmen bliver instrueret af Christina Rosendahl og ventes i biograferne til august næste år.