Tele arbejder på en nødløsning til Sisimiut og omegn

Nedbrud på en radiokædestation har afskåret Sisimiut og Kangerlussuaq fra resten af verden to gange inden for to måneder, og det kan ske igen.
30. juli 2014 12:31

- Vi står i en situation, hvor vi ikke ved, hvad hulen det er, der går galt. For strøm og alt andet, virker som det skal, siger HR-chef i Tele-Post, Karl-Henrik Simonsen, til KNR

Onsdag var borgerne uden nogen form for tele-kommunikation i over syv timer, og den 6. juni var radiokædestationen nede i flere dage.

Omdirigerer internettrafik
Siden har Tele arbejdet på en satellitløsning, som skal sikre, at de mest vitale brugere som politiet og hospitalet kan komme på nettet via en såkaldt "v-sat".

- Skulle det ske igen, så kan vi omdirigere den mest nødvendige internettrafik til de mest vitale ting i Sisimiut.

LÆS OGSÅ Tele-nedbrud i omkring syv timer

- Det vil selvfølgelig give nogle andre hastigheder end det, de er vant til, men indtil et eventuelt søkabel, så er det den løsning, vi kan arbejde med, forklarer han.

Nedbrud på radiokæden betyder, at man hverken kan telefonere, kommunikere over VHF, høre radio og se tv fra KNR eller læse dette på internettet.

Da både KNI’s butikker og INI’s boligselskab har hovedsæde i Sisimiut, betød nedbruddet ligeledes, at man ikke kunne betale med dankort i Pilersuisoqs butikker i hele landet, og INI’s telefonsystem og hjemmeside var også ude af drift.