Så skal pengene på plads

London Mining har her til formiddag underskrevet en aftale med Selvstyret, så nu er virksomheden et skridt tættere på at udvinde jernmalm i Isukasia i Godthåbsfjorden.
Martin Kviesgaard
Skrevet af Jette Andersen
24. oktober 2013 13:56

Og det er hvad det er - ét skridt - siger Grønlandsbankens direktør Martin Kviesgaard.

For Grønlands Arbejdsgiverforening er det en glædelig dag, siger direktør Brian Buus Pedersen.

- Vi synes, det er overordentligt positivt, at London Mining nu har fået sin udnyttelsestilladelse, siger direktør i GA, Brian Buus Pedersen, mens Grønlandsbankens direktør Martin Kviesgaard er noget mere tilbageholdende med glæden.

- Jamen, det var forventet at London Mining ville få en udnyttelsestilladelse her i efteråret.

Grønlands Arbejdsgiverforening tog for noget tid siden initiativ til etablering af en råstofklynge.

Her bliver der blandt andet diskuteret, hvordan det danske og grønlandske erhvervsliv kan samarbejde og positionere sig, til at få del i de kontrakter, som direktør for GA Brian Buus Pedersen, håber London Mining projektet, kommer til at betyde.

- Det næste kritiske, det bliver at få skabt finansieringen til projektet og der ønsker vi selvfølgelig London Mining al held og lykke. Der tilbagestår også et vigtigt arbejde bagefter for Selvstyrets vedkommende, med hensyn til at få givet en egentlig idriftsætningstilladelse, som et vigtigt element der i for os. For os, der bliver indgået i en IBA-aftale, som kan tilgodese de lokale virksomheder i Grønland og beskæftigelsen i Grønland.

Brian Buus Pedersen forstår godt, at julelysene nu tændes i folk øjne.

- Den her investering i størrelsesordnen 14 milliarder kroner i Grønland, er jo en rekordstor investering i så lille et land som vores og selvfølgelig vil det få en kolossal betydning for jobmuligheder og hele vores økonomi, når og hvis projektet kommer i gang.

Grønlandsbankens Martin Kviesgaard vil først rigtig fejre noget, når og hvis London Mining kommer hjem med pengene.

- Jeg tror først man skal begynde at fejre noget, når det er dokumenteret at London Mining har skaffet finansieringen og at man har alle tilladelser på plads. Der mangler stadigvæk et godt stykke af vejen og en udnyttelsestilladelse er trods alt kun - et nødvendigt - men dog kun et skridt på vejen.

Og London Mining mangler, ifølge Grønlandsbankens direktør Martin Kviesgaard, stadigvæk at vise, at et grønlandsk projekt er internationalt konkurrencedygtigt.