Svingende niveau af undervisning i børnerettigheder

Børnerettighedsinstitutionen MIO har sammen med Instituttet for Læring på Ilisimatusarfik sat en undersøgelse i gang, som skal afdække, hvor megen undervisning, der egentlig finder sted i menneskerettigheder i folkeskolen.
23. april 2014 07:08

En del af undersøgelsen, der foretages med støtte fra Rådet for Menneskerettigheder her i landet, foretages af lærerstuderende fra Institut for Læring som led i deres lærerstudie. Og adjunkt Kathrine Kjærsgaard oplyser, undersøgelsen omfatter Narsaq, Paamiut, Ilulissat, Maniitsoq, Upernavik og Nuuk indtil videre. Det ventes også, at Uummannaq vil kommer med, så undersøgelsen baseret på undervisning i syv byer.

MIO, Institut for Læring på Ilisimatusarfik og Grønlands Råd for Menneskerettigheder regner med at kunne offentliggøre undersøgelsen på FN's internationale dag for børn, 1. juni 2014.

Børnetalskvinden og formanden for menneskerettighedsrådet Aaja Chemnitz Larsen siger i en kommentar, at lærerne har en særlig rolle i udbredelsen af børns rettigheder. Men de tidlige resultater af den igangværende undersøgelse viser, at det er svingende, hvor meget undervisning, der er i menneskerettigheder og børns rettigheder i folkeskolen.

MIO er i gang med, blandt andet på baggrund af viden fra undersøgelsen, at udvikle nyt undervisningsmateriale i børns rettigheder, som er øvelses-orienteret. MIO har for nylig testet det nye undervisningsmateriale og har store forhåbninger til, at børns rettigheder i fremtiden kommer på skoleskemaet i endnu højere grad.

Artikel 42 i FNs børnekonvention beskriver det offentliges forpligtelse til at sikre, at viden om børns rettigheder udbredes til børn og voksne.