Slut med frit fiskeri af stenbidere

Med henblik på at opnå det vigtige MSC certifikat på stenbiderrogn i 2015, har Naalakkersuisut netop godkendt en forvaltningsplan for fiskeri efter stenbidere og en række ændringer i den gældende bekendtgørelse om fiskeri efter den grimme fisk, der rummer de velsmagende og værdifulde rogn.
Skrevet af Karsten Sommer
13. maj 2014 14:30

Det er fiskerierhvervet selv, der har ønsket at opnå MSC certificeringen, idet det vurderes at være økonomisk fordelagtigt at opnå dette bevis på, at de grønlandske stenbiderrogn er fanget under bæredygtige forhold.

- Forbrugerne i både europæiske og andre markeder er efterhånden blevet meget bevidst om behovet for bæredygtig udnyttelse af levende ressourcer, siger Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Finn Karlsen.

- Som følge af dette, er der et stadigt stigende krav fra aftagere på det internationale fiskemarked om, at fiskerier skal kunne dokumentere, at de er bæredygtige og skåner miljøet, understreger Finn Karlsen.

Naalakkersuisut har derfor godkendt at følgende betingelser vil blive tilføjet i den ændrede bekendtgørelse:

Dels at der skal være faste kvoter for de enkelte forvaltningsområder og et maksimalt antal fiskedage i forvaltningsområderne.

Dernæst vil erhvervsmæssigt fiskeri efter stenbidere fra næste år være betinget af en licens, som udstedes for højst to år ad gangen.

Licensen vil kunne indeholde bestemmelser om, hvor mange garn, der må anvendes per licens, i hvilke områder fiskeriet må finde sted, og for hvilket tidsrum fiskeriet er tilladt i enkelte områder.