Sermersooqs system kan snydes

Kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq inddrager ung som gammel, når de nu har gang i en netafstemning om placeringen for den kommende Inatsisartut-bygning i Nuuk, men det viser sig, at det er ret let at fuske og stemme flere gange.
26. august 2014 14:02
På hovedstadskommunens hjemmeside kan man lige nu stemme om, hvor det nye Inatsiartut-bygning skal ligge, eller om man overhovedet mener, det skal skifte adresse.
 
Aqqaluks Plads, Kolonihavnen, Arsiffik, ingen af de tre eller ved ikke er mulighederne, hvis du klikker her.
 
Problemet er, at man med ganske få tricks kan få lov at stemme flere gange. Det er lykkedes KNR at stemme fem gange og oplyse fantasifulde mailadresser. Ingen bekræftelsesmails er sendt fra kommunen. 
 
Vi spurgte Kommuneqarfik Sermersooqs konsulent Karsten Peter Jensen, hvorfor de ikke har brugt en mere sikker løsning til afstemningen.
 
- Vi kunne have brugt Nem-ID, så kunne vi sikre, at dem der stemmer, er kun fra Nuuk. Men det viste sig, at kun 50 procent af borgerne i Kommuneqarfik Sermersooq havde Nem-ID og målet er jo at have så mange stemmer med som muligt.
 
 
Der har tidligere været afholdt digitale afstemninger om politiske emner på KNR.gl og Sermitsiaq.AG, som har mødt kritik, fordi det er lykkedes forskellige fløje at påvirke afstemningen, så den viste et usandfærdigt resultat.
 
Ugyldige stemmer sorteres fra
Kommuneqarfik Sermersooqs digitale afstemning er bestilt for 7.500 kroner hos firmaet Epinion i Danmark.

Epinion og kommunen vil til slut tjekke, hvilket land de forskellige IP-adresser - altså computerens navn og adresse - kommer fra. Man kan tydeligt se, om der er mange, der har stemt fra udlandet.

 
 
- Hvis der er 10.000 stemmer på vores borgerafstemning, og der kun har været 5000 unikke besøgende, så ved vi også, at der er noget galt. Det er noget vi tager op i vores databehandling, siger Kommuneqarfik Sermersooqs kommunikationskonsulent Karsten Peter Jensen.
 
På kommunekontoret forsikrer de, at man har tænkt sig at frasortere stemmer, som er ugyldige, når det endelige resultat ligger i september.