Sermersooq Erhvervsråd: Sermersooq er hårdest ramt af krisen

Formanden for Sermersooq Erhvervsråd, Martin ben Shalmi, mener, at Vitus Quajukitsoqs udligningsreform rammer dem, der allerede er hårdest ramt.
Skrevet af Karsten Sommer
18. juli 2014 04:55

Det er ingen nyhed at arbejdsløsheden stiger her til lands, men det får alligevel Ben Shalmi til at spærre øjenene op, at tallet for Nuuk er steget med 24 procent over det seneste.
 
Derfor mener han, at tallene bør få Naalakkersuisoq for finanser til at genoverveje sin udligningsreform.
 
- Det giver ingen mening at tage yderligere 56 millioner kroner fra vores kommune, når tallene viser at det er vores borgere, der er hårdest ramt af den økonomiske krise, siger Martin Ben Shalmi.

LÆS OGSÅ Borgmester indkalder til krisemøde

De seneste arbejdsløshedstal fra Grønlands Statistik viser at arbejdsløsheden i Sermersooq er vokset med 12 procent, i Qaasuitsup er den steget med 6 procent, mens ledigheden i Kujalleq og Qeqqata er steget med beskedne 2 procent.

Tilflyttere fra de øvrige kommuner trækker arbejdsløshedstal op

I sammenligning med Nuuk går det til gengæld fint i andre byer. I Qaqortoq er arbejdsløsheden ikke steget, mens den i Ilulissat er faldet med 5 procent.
 
Samtidig viser en undersøgelse som Kommuneqarfik Sermersooq tidligere har foretaget, at 16 procent af de ledige i Nuuk er folk, der er flyttet til byen fra de øvrige kommuner inden for det seneste år.

LÆS OGSÅ Udligningsplan millionbet for Kommuneqarfik Sermersooq

- Vejen ud af arbejdsløshed er større aktivitet. For eksempel i bygge- og anlægsbranchen samt opkvalificering og uddannelse. Det koster mange penge, så vejen frem er ikke at fjerne penge fra kommunerne, men tværtimod tilføre kommunerne flere penge, siger Martin Ben Shalmi.